Theresia in alle staten !

  • Datering van de gebeurtenis: 1925 resp. nu

Deze bijdrage is er een voor alle Theresia-vereerders! Het is me bekend dat talrijke Theresianen en oud-Theresianen het Geheugen van Tilburg nauwlettend volgen, alleen al om "alles" te lezen wat met de oude Theresia-parochie te maken heeft.

En zeker sinds die kerk, aan de H. Theresia toegewijd, niet meer als zodanig in gebruik is. Ik schreef er al eens eerder iets over. "Ons Treeske", zoals menigeen haar destijds liefkozend noemde.

Maar, het lijkt wel "alsof de duvel ermee speult". Bijna elke keer als ik tegenwoordig een kerk van binnen bezoek (alléén maar uit cultuur-historisch oogpunt overigens) kijkt er wéér een "nieuwe" Theresia tegen me aan.

Het lijkt wel alsof ze wil zeggen: "pak me dan, als je kan"; althans met m'n cameraatje ! Daarom bijgaand een paar nieuwe afbeeldingen.

Steevast wordt ze afgebeeld als non met een kruisbeeld en rozen (haar vaste attributen) gedragen in een hand. Volgens overlevering zou ze namelijk op haar sterfbed (op 30 september 1897 op 24-jarige leeftijd) hebben beloofd "het rozen te laten regenen op aarde". "Rozen van het hemelse hof".

In 1925 werd ze heilig verklaard. Het Theresialyceum in Tilburg, dat kort daarna van start ging, werd om die reden naar haar vernoemd.

Behalve de foto's van de beelden, plaats ik ook nog enkele fotootjes hierbij die gemaakt zijn tijdens haar leven, resp. als kind (was ze niet lief?), als jong meisje en als non.

Ik weet dat ik hiermee veel Tilburgers een geweldig plezier doe, want haar verering als heilige neemt, zelfs landelijk, van jaar op jaar toe, zo werd me onlangs door "een kenner" verzekerd.

Zie, zo u wilt, met behulp van de zoekfunktie op deze site met als zoekwoord "theresia" en u vindt meer verhalen en foto's dienaangaande.

Louis Sparidans, Grave