Het nog oudere gasthuis

  • Datering van de gebeurtenis: 1827 - 1838

Een paar dagen geleden schreef ik op deze site een artikel over 'het oude gasthuis' aan de Gasthuisstraat in Tilburg, gebouwd in 1837/38 resp. gesloopt in 1966, maar ik kreeg er een opmerking over. Het is juist: er was voorheen nóg een gasthuis in Tilburg, nog ouder.

Volgens het Regionaal Archief Tilburg was dit het eerste gasthuis in Tilburg en stond het aan het Wilhelminapark. Het is in gebruik geweest van 1827 tot 1838. Het hiernaast staande fotootje dateert uit 1912. Daarop valt goed te zien dat dit gasthuis toen allang niet meer als zodanig in gebruik was. Wie zou daar immers verpleegd willen worden?

Op het tweede fotootje (uit 1904) is het uiterst rechts afgebeeld. Overigens is dit tweede fotootje om een andere reden óók interessant omdat het een inkijk geeft op het begin van de (oude) Veldhovenstraat, gezien vanuit de meest 'spitse kant' van het Wilhelminapark, de ZO-zijde. En 'op de Veldhoven' liggen mijn roots, in de wijk Theresia !

Fotootje no. 3 (uit 1915) positioneert het oude gasthuis nóg beter: rechts staat hierop het nog steeds bestaande oude CTM-gebouw van de vroegere 'melkfabriek', terwijl daarop uiterst links nogmaals het betreffende oude gasthuis te zien valt. Met dank aan BeeldOnline!

Pas in 1937 werd dit alleroudste Tilburgse gasthuis gesloopt en kwam er op die plaats o.m. een melkwinkel van de familie Smits. Die ken ik weer uit mijn jeugd.

Overigens, men moet zich van die gasthuizen vroeger ook weer niet teveel voorstellen. Gasthuizen waren in die tijd lang niet altijd bedoeld om patiënten te genezen maar meer gericht op het zielenheil van de patiënt.

Met het oog op 'het hiernamaals', dan weet u het wel.

Louis Sparidans

Media