Geschiedenis dierenpark Tilburg

  • Datering van het verhaal: 2007

De firma C. van Dijk & Zonen bestond al bijna vijftig jaar toen zij het dierenpark kocht in 1946.

Al in de 19de eeuw was Cees van Dijk (geboren 1869) druk met het kweken en verhandelen van kanarievogels. Dit was toen nog een hobby die hij had naast zijn werk in de textielfabriek. Deze hobby nam veel tijd in beslag. Hij kweekte de vogels zelf en kocht en verkocht de kanaries om het gezinsbudget wat aan te vullen. In 1900 had hij het geluk een Brusselse vogelopkoper tegen te komen die hem de garantie gaf alle vogels die Cees bij elkaar kon vinden te willen opkopen. Dit gaf hem het laatste duwtje om zijn eigen vogelwinkel te openen. De eerste vogelwinkel annex magazijn had hij ingericht in een deel van zijn huiskamer in zijn woning aan de Houtstraat. Het hele gezin werkte mee in deze winkel.

De eerste zoon, Nico van Dijk, begon, zoals vele Tilburgse jongens in die tijd, op zijn 14de te werken in de textielfabrieken. Maar na werktijd was hij te vinden in de vogelwinkel. Ook het handelen zat deze jongen in het bloed en als 16-jarige struinde hij alle vogelmarkten af op zoek naar goede kanaries.

Ook de andere zonen gingen werken in de vogelbranche. Het ging goed met de vogelwinkel en Cees van Dijk zag kans om de grond achter de Houtstraat (waar nu de Bisschop Aelenstraat loopt, maar waar toen alleen weidegrond was) te kopen. De firma had plannen. Ze bouwde twee magazijnen in de Bisschop Aelenstraat. Eén magazijn was drie hoog en zat helemaal vol vogels. Het andere magazijn was kleiner en dat was bestemd voor de grotere dieren, zoals apen.

De broers van Dijk waren enthousiast en fantaseerden verder over een dierentuin in Tilburg op de grond van de firma aan de Bisschop Aelenstraat. Het zou een dierentuin naar Antwerps model moeten worden. Het ontwerp hadden ze al gereed, het wachten was op een vergunning van de gemeente.

Helaas, de gemeente Tilburg oordeelde dat de grond van de firma niet geschikt was voor een dierentuin. Daar was woningbouw gepland. Lang treurde de firma hier niet over. De hele familie ging door met de handel. De ondernemerszin in deze familie was groot. Cees senior en zijn zonen Nico, Cees junior en Christ werkten in de firma C. van Dijk. Een andere zoon, Jan, had een vogelkooienfabriek in de Stedekestraat. Toen de dierentuinplannen in het centrum van Tilburg (toen nog de rand van Tilburg) niet door konden gaan, besloot Harrie van Dijk zelf ergens anders een vogelpark op te zetten (vogelpark Animalie), en Cees (junior) van Dijk was inmiddels begonnen met vogelhandel Ornissa in de Fabrieksstraat. Nico en Christ bleven in de firma. Uiteindelijk waren het Nico en Christ van Dijk die met hun energie, ondernemerszin en handelsgeest de firma C. van Dijk het grootste import- en exportbedrijf in exotische dieren ter wereld konden maken.