Op Lourdesbedevaart

  • Datering van de gebeurtenis: Begin jaren vijftig (van de vorige eeuw)

Ik was ongeveer een jaar of veertien en mijn op een na oudste broer, onze Ad, reed al op een motor. Dat mocht uiteraard want hij was toen al een jaar of vijfentwintig. Hij had een "zoveelste-handse" motor op de kop getikt, merk Jawa, van Tsjechische makelij meen ik.

Ofschoon hij er in mijn herinnering meer aan knutselde dan er mee reed, baarde hij op enig moment veel opzien door mee te delen dat hij het plan had opgevat om in de (Tilburgse) kermisweek, samen met zijn kameraad, Jan Oomen, met de motor op bedevaart naar Lourdes te gaan.

Ja, wonderen zijn niet uitgesloten (met name in Lourdes, werd toen nog gedacht) dus : God zegene de greep ....... !

Maar, het was nog láng geen kermis, dus er kon nog van alles gebeuren. Wel stond vast dat het alleen in die week kon plaatsvinden, want alléén in díe week had iedereen in Tilburg vrij. Meer vakantie hadden de mensen toentertijd immers nog niet.

Slapen onderweg zou geen probleem hoeven te zijn, want Jan Oomen had een oud zeildoek van een marktkoopman op de kop getikt, dus met wat houten stokken en verder wat oude dekens met dekenspelden, én .......: klaar was kees! Op een boerenerf of "gewoon" langs de weg, want campings waren er immers nog niet.

Voor eten onderweg, zouden ze stokbrood kopen hadden ze afgesproken. Een behoorlijke hoeveelheid ontbijtspek, wat smeerkaas, een hoop hardgekookte eieren, een flinke gebraden kip en een pot honing van onze pa, zouden ze van thuis meenemen, want geld om onderweg uit-eten te gaan, hadden ze natuurlijk niet; misschien een frietje? Zouden ze in Frankrijk wel frites hebben?

Zondagmorgen (in de kermisweek) was het zover. Na de hoogmis vertrokken ze! We hoorden zeven dagen niks, maar, zeiden we tegen elkaar: geen bericht is goed bericht. Tot zaterdagavond laat. Ineens stonden ze ronkend weer voor het huis. Het was allemaal goed gegaan, maar wat een hónger dat ze hadden!

Ik moest er vanmorgen weer aan denken toen ik, na bij de bakker een paar croissants te hebben gekocht, in de hoek van het naastgelegen (bijna vervallen) dorpskerkje een "Lourdesgrot" zag.

 

Louis Sparidans

 

Bijgaand een foto van een Lourdesgrot in de kloostertuin van de Zusters van Liefde aan het Korvelplein destijds (BeeldOnline van het RAT no. 011298)