De Propyleeën

  • Datering van de gebeurtenis: Begin jaren vijftig

Ruim twee weken geleden is een van mijn vier zussen gestorven, "ons Riet". Veel te jong, maar daar wordt niet om gevraagd, zoals vaak wordt gezegd. Bij het overschouwen van haar leven resp. onze gezamenlijke jeugdjaren herinnerde ik me opeens ook weer haar lidmaatschap van de toneelvereniging "De Propyleeën". Het moet vooraan in de jaren vijftig zijn geweest.

Het was een toneelvereniging die voortkwam uit de K.A.B. (de Katholieke Arbeiders Beweging), voorheen de R.K. Werkliedenvereniging "St. Dionysius" en nóg vroeger de R.K. Gildenbond geheten, afdeling Tilburg. Bij het Regionaal Archief Tilburg valt overigens verder te lezen dat de vereniging "De Propyleeën" in 1992 heeft opgehouden te bestaan.

Ons Riet was evenwel (in haar jonge jaren gedurende de jaren vijftig) ongeveer 18 tot 20 jaar oud en een fervent lid van deze club. Met name in de wintermaanden werd minstens eenmaal per jaar een of meerdere voorstellingen gegeven in de zaal van het KAB-gebouw in de Tuinstraat. Maar in de maanden daarvoor moest natuurlijk elke week wel duchtig op een avond worden geoefend. Ze deed dat graag.

Een van bijgaande fotootjes, met dank aan BeeldOnline van het RAT, geeft het toneelgezelschap van "De Propyleeën" op enig moment weer, waarbij iedereen gekleed is in Volendammer kostuum.

Verder nog een fotootje van een feestelijke bestuurstafel van diezelfde vereniging met v.l.n.r. Frans de Beer, Jan Weijters, onbekend, voorzitter Sparidans (moet familie van me zijn, maar het zegt me niets), Paul v.d. Bogaard (regisseur), Gerrit de Beer en secretaris-penningmeester Karel Bodden.

Tot slot nog een van het voormalige KAB-gebouw in de Tuinstraat (waarin toentertijd die betreffende toneelzaal was), welke foto ik vorig jaar maakte tijdens een rondwandeling door Tilburg met mijn vrienden Tjeu Cleutjens en Henk van Mierlo, eveneens twee oud-Tilburgers.

Louis Sparidans, Grave

Media