Hoe gelukkig zijn Tilburgers ?

  • Datering van de gebeurtenis: 1960 - 2010

Van de vijfig jaar dat ik al "weg" ben uit Tilburg, woon ik al ruim 25 jaar in het stadje Grave. In die tijd is er hier hoegenaamd niks veranderd. Laat het College van B&W en de Raad het niet horen, want zij zullen dan ongetwijfeld vragen: en wij dan, hebben wij soms niets gedaan? Goeie vraag!

Desondanks wijst een kleine enquête in mijn omgeving uit dat de meeste "Graven en Gravinnen" van mijn woonplaats daar allerminst ongelukkig mee zijn. Overigens, Grave heeft (en had) natuurlijk ook nooit zoveel "te makken". Maar ook geldt de opvatting: monumenten uit het verleden maken een stad juist leefbaarder, want ze onderhouden een band met vroeger, o.m. met onze ouders en grootouders. En, door het "bewaren" van die band blijft ons stadje ook interessant voor onze kinderen en kleinkinderen. Het is maar een filosofie!

Hoe anders is dat in Tilburg. Het College en de Raad heeft daar de laatste vijftig jaar allerminst stil gezeten en haalde daarmee ook geregeld de landelijke pers. Er was natuurlijk ook véél meer geld beschikbaar dan "bij ons" in Grave.

Afgelopen jaar zag ik hoe de Heuvel, voor de zoveelste keer, is opgeknapt. En wat een "mooi" Midi-theater! Een gebouw als de Westpoint; je kunt het niet missen. Een nieuwe City-ring in wording! Enzovoorts, enzovoorts. Die Tilburgers boffen maar, zou je zo zeggen.

Aansluitend op mijn vorige stukje op het GvT (Oud? De duvel is oud!) dacht ik naderhand: het moet toch gemakkelijk meetbaar zijn hoe gelukkig de Tilburgers zijn. Natuurlijk zou de Faculteit Sociale Wetenschappen van de Tilburgse Universiteit er zijn tanden in kunnen zetten, maar is het ook niet iets voor de redactie van "Het Geheugen van Tilburg" ?

Gewoon een kleine enquête, bijvoorbeeld onder alle personen die in hun e-mail-bestand staan? Natuurlijk niet helemaal objectief, maar toch? Of anders de Tilburgse Stadsredactie van het Brabants Dagblad ?

Ik doe alvast een gokje. Het zou me niet verbazen als een groot deel van de (oudere) Tilburgers zou antwoorden dat het voor hen allemaal niet had "gehoeven" om gelukkiger te worden. Maar hoe kijken de Tilburgse jongeren daar tegenaan? Met name op cultureel gebied zou er de afgelopen 25 jaar in Tilburg ontzaglijk veel zijn verbeterd, heb ik wel eens gehoord.

Wie neemt de handschoen op?

Louis Sparidans, Grave

Media