De Hampelman

  • Datering van de gebeurtenis: Rond 1950

Wie kent er nog "de Hampelman" van vroeger? Ik moest er vanmorgen aan denken omdat ons jongste kleindochtertje weer een paar dagen bij ons logeert en we samen op zolder gingen zoeken naar "nieuw" (oud) speelgoed van vroeger van onze eigen kinderen.

En daar troffen we ook weer de reuzen-trekpop aan die ik indertijd nog eens voor een riksdaalder op een rommelmarkt heb gekocht. Wat was onze eigen dochter (nu 35 jaar) trots toen ze 'm eens mee maar school mocht nemen om 'm aan de juffrouw te laten zien! Hij was minstens zo groot als ze zelf (toen) was.

Maar vanochtend dacht ik daardoor ineens weer aan "de hampelman" van vroeger. Het was "een act" die bij ons thuis, bij gelegenheid van een feestje, altijd met veel succes door Fien van Weert werd gedaan. Fien was de verloofde (en de latere echtgenote) van mijn oudste broer Walter en is inmiddels zelf ook al weer 82 jaar.

Ik ken er alleen nog het refrein van uit mijn hoofd:

Zie die kleine hampelman. Zie 's hoe die hampelen kan. Menig dame en meneer, hampelen, hampelen, op en neer ......

Het was een heel onschuldig liedje indertijd (even onschuldig als Fien zelf) maar nu ik het opschrijf ......... ? De Dikke Van Dale kent zelfs het woord "hampelen" niet. Maar dat terzijde. Kent er trouwens iemand nog wel de volledige tekst?

De "voorstelling" vond plaats met behulp van een laken dat met punaises in de deuropening tussen de keuken en de huiskamer werd opgehangen. Daarvóór kwam dan de trekpop hangen, zónder hoofd. Want in plaats daarvan zat een gat.

Door dat gat stak dan het hoofd van Fien, volop geschminkt, waarmee ze tijdens het door ons gezongen refrein "gekke bekken trok", alsook (uiteraard) het touwtje van de trekpop heen en weer trok, die met een koordje om haar nek bleek vast te zitten.

Wat een plezier hadden we dan allemaal !

Louis Sparidans, Grave

Media