Gepubliceerd 12-02-2010 10:30 Carnaval in Jeruzalem

  • Datering van de gebeurtenis: Eind vijftiger jaren

Als aanvulling op mijn eerdere stukjes over het begin van het officiële carnaval in Tilburg kreeg ik gisteravond een telefoontje: niet in 1965, nóch in 1960 maar al in 1957 was er de eerste officiële "kénderstoet" in Tilburg en wel in de wijk Jeruzalem!

"Mijn tante woonde destijds in Jeruzalem, dus ik weet het zeker" voegde die bellende mevrouw er nog aan toe, maar haar naam noemen, nee, dat had ze liever niet. "Jeruzalem had vruuger naomelijk hillemol nie zonne goeie naom" zei ze nog, in beter Tilburgs dan ik kan.

En inderdaad, ere wie ere toekomt: ik ben het nagegaan en het klópt !

Al krijg ik de indruk dat het meer door het Gemeentebestuur resp. door de politie werd "gedoogd", zoals dat heet, óf om een en ander te laten "uitproberen", alvorens over te gaan op een officiële toestemming voor een kinderoptocht in 1960 en dan meteen voor de hele stad.

Ik heb op BeeldOnline van het Regionaal Archief Tilburg gezocht naar een foto van dat kindercarnaval in Jeruzalem maar er helaas geen kunnen vinden. Daarom bijgaand eentje uit 1958 van een carnavalsviering op school, een meisjesschool aan de Hoogvensestraat, alsook eentje uit Goirle in die tijd.

Zo moet het er dus ook in Jeruzalem aan toe zijn gegaan, denk ik, aan het einde van de jaren vijftig. Alaaf !

 

Louis Sparidans, Grave

 

Tilburg Wiki:

Dit verhaal heeft de volgende trefwoorden meegekregen: carnaval

  •   Louis Sparidans
  •   0    0    0 

Reacties

(nog geen reacties)


Reageer

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen toevoegen.