Gepubliceerd 11-02-2010 07:41 Eerste carnavalsoptocht

  • Datering van de gebeurtenis: 1960

Mijn eerdere bijdrage deze week op deze site onder de titel "Tilburgs' carnaval in 1967" heeft enkele reacties uitgelokt. Zo heb ik onder meer "op m'n kop gekregen" van een man, wiens echtgenote al in 1963 in een officiële kinderoptocht heeft meegelopen.

Sorry mevrouw, het klopt. Ofschoon ik toen zelf al niet meer in Tilburg woonde, ik ben het nagegaan en het is juist: al in 1960 is met toestemming van het toenmalige Gemeentebestuur voor de eerste keer in Tilburg een kinder-carnavalsoptocht gehouden.

Wél ging dat niet van harte, want het Gemeentebestuur maakte daarbij de aantekening dat dit niet betekende dat zij een openbare carnavalsviering voor volwassenen wilde aanmoedigen of bevorderen!

Maar aan dit eerste officiële begin van een carnavalsoptocht in het centrum van Tilburg deden al circa 3000 kinderen mee en stonden er naar schatting 30.000 mensen langs de kant als toeschouwer. Althans volgens de site van de Carnavalstichting Tilburg.

Het jaar daarop, in 1961, werd een spontane volwassenen-optocht (d'n Opstoet) uitgaande van Café Extase en een aantal stamgasten (De Steunzolen), door de politie in de kiem gesmoord omdat het om een illegale, dus verboden aktiviteit ging.

Ook in de jaren daarna greep de politie steeds in, totdat eindelijk in 1965 "er geen houwen meer aan was" en er dus voor de eerste keer een heuse, officiële volwassenen-carnavalsoptocht werd toegestaan!

Maar het is juist: de kinderoptocht mocht officiëel dus al sinds 1960 en mevrouw heeft dus helemaal gelijk. Het jaar 1960, let wel, dat is dus inmiddels vijftig jaar geleden!

Wat een voortvarende stad! Alaaf !

 

Louis Sparidans, Grave

 

Bijgaand nog een paar fotootjes van her en der, waarvoor mijn hartelijke dank.

 

Tilburg Wiki:

Dit verhaal heeft de volgende trefwoorden meegekregen: carnaval

  •   Louis Sparidans
  •   0    0    1 

Reacties

(nog geen reacties)


Reageer

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen toevoegen.