Tilburgs' carnaval in 1967

  • Datering van de gebeurtenis: 1967

 

Toen ik vijftig jaar geleden uit Tilburg vertrok bestond er nog geen openbaar carnaval. Pas in 1965 werd er door het Gemeentebestuur van Tilburg voor het eerst toestemming gegeven voor een carnavalsoptocht. De druk vanuit de horeca werd te groot en inmiddels was het Tweede Vaticaans Concilie een feit, dus ook 'de geestelijkheid' kon het niet langer tegenhouden.

In 1967 werd voor de eerste keer Prins Carnaval officieel ontvangen op het stadhuis en kon Tilburg zich ook in dát opzicht vergelijken met de buursteden Den Bosch en Breda.

Alex Cools uit d'n Udenhout, destijds woonachtig in Tilburg, was er in die tijd als een van de eersten bij. Hij maakte in 1967 deel uit van het orkestje "de Dorsvlegels" dat in dat jaar het eerste carnavalsplaatje van Tilburg uitbracht. Het werd opgenomen in de Hilvariastudio in Hilvarenbeek.

Pierre van Ostade, tevens eigenaar van deze studio, speelde voor dirigent. De hofzanger was Peter Laurent met de tekst van Charro Vinken, de muziek van Toon Hermans/van Acker en de arrangementen van Jan Acker.

De titel luidde: "Gif me toch 'n kusje", veel onschuldiger dan veel carnavalsliedjes van tegenwoordig. Om het wat carnavalesker te doen lijken werd het refrein, op initiatief van Alex, gespeeld met een kam en een vloeitje, een zogenoemde mirleton-manier, bekend van het Cocktail Trio.

Bijgaand het lied; met dank aan Alex Cools. 

 

Louis Sparidans, Grave 

 

Afb. 1 Ontvangst van Prins Willem d'n Irste (Willem van Pelt) door Burgemeester Becht op het Paleis Raadhuis, in 1967

Afb. 2 Uit de optocht in 1965: een wagen van het muziekkorps L'Echo de Montagne

 

Met dank aan het RAT (BeeldOnline)

 

Tilburg Wiki:

Media