Stroopsoldaatjes

  • Datering van de gebeurtenis: Rond 1950

Van kwatta- naar stroopsoldaatjes. Het eergisteren op deze site geplaatste stukje over kwatta-soldaatjes heeft twee mensen ertoe gebracht mij te attenderen op de stroopsoldaatjes van vroeger. Ik was ze helemaal vergeten (het is ook een heel ander thema) maar nú ben ik weer helemaal bij. Ja, stroopsoldaatjes!

Ik herinner ze me vooral van vroeger, van die kraampjes bij de Hasseltse kapel, als we daar in de meimaand naar toe liepen voor een rozenhoedje. Ze lagen daar naast de zuurstokken, kaneelstokken, duimdrop, zoethout, jodenvet, zakjes salmiak en nougat, om maar een paar dingen te noemen waar de tandartsen in die tijd vooral hun bestaan aan dankten.

Maar wat waren ze lekker! Ik heb ze niet zo heel vaak gekregen want onze pa vond ze toch te duur en daarbij dacht ie nog helemaal niet aan de kosten van de tandarts. Ofschoon, het alleen trekken van tanden zat in het ziekenfondspakket, maar andere behandelingen kostten geld, herinner ik me nog uit die tijd.

Maar, terug naar die stroopsoldaatjes. Ze zaten in een papieren wikkel, een soort bakpapier en liepen spits toe. En van binnen? Ja, ik geloof dat het vooral een mengsel was van gecarameliseerde suiker en boter met misschien ook wel een beetje stroop? Ze smaakten althans een beetje naar die boterbabbelaars van tegenwoordig.

Laat ik er maar niet teveel over hebben, want eind deze week moet ik ook nog naar de tandarts voor een halfjaarlijkse controle!

Louis Sparidans

Bijgaand fotootje heb ik van internet afgeplukt. Met dank aan de eigenaar!