Kwatta-soldaatjes

  • Datering van de gebeurtenis: Rond 1950

In aansluiting op mijn "sjeklade"-bijdrage, eerder deze week op het GvT, heb ik enkele reacties gekregen over "Kwatta", de merknaam van de gelijknamige chocoladerepen van vroeger. Een mevrouw schreef me: "Mijn moeder vraagt nog steeds of ik een stukske kwatta wil, als ze gewoon een stukske chocolade bedoelt".

"Gif dè mèske toch n' kwatta" is ook een uitdrukking die ik me zelf van vroeger herinner, hoewel ...... dat was dan niet als compliment bedoeld.

Kees van Rooij stuurde me zelfs twee kranten-advertenties op van vroeger over Kwatta-soldaatjes. Ja, ik herinner me ze ook nog, die repen met een soldaatje op de wikkel. Volgens mij kon je voor tien van die uitgeknipte soldaatjes een nieuwe reep chocolade krijgen.

Hij weet erbij te vertellen dat Kwatta, "bij zijn weten" die repen oorspronkelijk alleen voor het leger maakte, maar vanwege het grote succes er daarna een spaaraktie voor op touw zette om tinnen soldaatjes te kunnen gaan verzamelen. Hij heeft er zelf weliswaar nooit een kunnen bemachtigen.

In een van de bijgevoegde advertenties staat "Kwatta-soldaatjes blijven altijd geldig", dus het is nog niet te laat! Alleen, volgens mij bestaat "Kwatta" al lang niet meer ...... Of toch nog?

Louis Sparidans

Alle rechten voorbehouden

Media