Het sneeuwt, het sneeuwt in TIlburg !

  • Datering van de gebeurtenis: 2009

Het is jaren geleden dat het zo veel gesneeuwd heeft in TIlburg. Deze winter 2009/2010 werd zelfs gestrooid en geveegd buiten het ' gewone ' strooiplan van de gemeente om. Denk aan straten bij scholen, winkelcentra en markten. Maar de gewone voetganger of wandelaar heeft daar niet veel van gemerkt. Het was glad, bar en boos. Enkele dagen reden er zelfs geen bussen in Tilburg. Veel valpartijen, ook veel fietsers. In totaal werd er tot nu toe toch zo'n 13.000 kilo strooizout in Tilburg gestrooid. Vele zijstraten en binnenstraten waren spiegelglad. In het hele land werd zoveel gebruikt, dat het strooizout al snel op was. Op sommige plaatsen (Oosterhout ?) werd zelfs badzout gestrooid. Nederland is niet meer berekend op zo'n winter met sneeuw en ijs.

Voor (kleine en grotere) kinderen was het een echte eerste kennismaking met sneeuw, ijs, gladheid. Sneeuwpoppen in vele straten, sneeuwballengevechten, schaatsen op de Piushaven.

Gewone sneeuw, zware sneeuw, droge sneeuw, natte sneeuw. plakkende sneeuw. Hoeveel verschillende soorten sneeuw zijn er eigenlijk ? Op 17 december was het in het hele land een 'ouderwetse' sneeuwdag, volgens het KNMI. Toen lag er gemiddeld zo'n 35 cm sneeuw, wat gemiddeld maar een keer in de 50 jaar voorkomt. De jaren 1979 en 1985 (50 cm sneeuw) waren vergelijkbaar met deze winter.

afb. 1 Paleis-Raadhuis (fotograaf onbekend)

afb 2 Bels Lijntje in de sneeuw (fotograaf onbekend)

afb 3 Tuin Diederikdreef Tilburg (foto MN vd Heijden)

afb 4 Vogel in de sneeuw (fot MN vd Heijden)

Media