Een barbier die tanden trekt ?

  • Datering van de gebeurtenis: Eerste helft van de vorige eeuw

Naar aanleiding van mijn vorige bijdrage over "de barbier in vruuger tijden", belde me vanmorgen een oude bekende uit Tilburg. Hij had vroeger van zijn vader wel eens gehoord dat er op Broekhoven (maar het kan ook op Korvel zijn geweest) een barbier was, die ook tanden trok.

Het zegt mij niks. De ouders van mijn vader kwamen uit d'n Heikant en die van mijn moeder uit d'n Hasselt en beiden wisten alles over 't Goirke en dus (bijna) alles over Tilburg van "boven de spoorlijn" in die tijd, maar vrijwel niets over de toentertijdse "buitengewesten" zoals Broekhoven en Korvel.

Wel heb ik meer dan eens gehoord dat er, behalve een barbier-kleermaker ook een barbier moet zijn geweest (in Tilburg-Noord) die naast zijn vak nog een café runde. Op het Lijnsheike of in d'n "Kwaaien Hoek", 't Groeseind of in de Hoefstraat? Een ideale combinatie. Zo sneed het mes aan twee kanten!

Toch komt me het verhaal van zo'n "tandheelkundige barbier" niet vreemd voor. De literatuur brengt namelijk vaker de barbier in vroeger tijden in verband met de medische wereld. Het meest bekend is de combinatie van barbier-chirurgijn in de Middeleeuwen. Deze hield zich o.m. bezig met het behandelen van wonden, aderlatingen, het wegsnijden van kleine abcessen en wat dies meer zij.

Daar komt ook de "kapperspaal" van, waaraan in mijn jeugd in Tilburg elke kapperswinkel in het straatbeeld (van buiten) herkenbaar was, met spiraalsgewijs de kleuren rood-wit-blauw. Zie bijgevoegd fotootje. De rode kleur staat voor bloed, de witte voor steriliteit en de blauwe ..... , wie weet het, voor blauw bloed?

Maar wie weet er meer te vertellen over die tandheelkundige barbier in Tilburg-Zuid? We hebben toch allemaal een opa en oma gehad !

Louis Sparidans, Grave