Een Theresia-relikwie

  • Datering van de gebeurtenis: Jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw

Onlangs kwam ik in gesprek met een Fransman die beretrots vertelde dat ie afkomstig was uit Lisieux. Of ik wel wist waar dat lag? En waarom die stad zo beroemd is?

Hij was zeer verbaasd toen hij hoorde dat ik het wel degelijk kende en het zelfs tweemaal had bezocht. Toen ik hem vertelde dat ik afkomstig was uit een Theresia-parochie en we thuis zelfs een relikwie van Theresia hadden, wilde hij meer weten. Waar ik wel niet vandaan kwam? Nee, hij was zelf nooit in Nederland geweest.

Inderdaad, wij hadden thuis een relikwie van de H.Theresia van het Kindje Jesus van Lisieux. Het lag in een la van de buffetkast in onze beste kamer, waar we eigenlijk nooit zaten (de voorkamer). Het zat in een roodleren zakje met een bobbel, handmatig dichtgemaakt met een grove kruissteek. Ik heb er een van mijn zussen wel eens een kus op zien geven.

In dat zakje, zo werd verteld, zat een stukje stof van een habijt dat Theresia tijdens haar leven zou hebben gedragen, dus ........ wij zaten eigenlijk al dicht tegen de hemelpoort aan. Hoe wij daaraan kwamen?

Ik had een oom (ome André) die tijdens de Eerste Wereldoorlog met een groep vluchtelingen uit Frankrijk in Nederland verzeild was geraakt. Hij was "van Lisieux". Eenmaal in Nederland was hij getrouwd met de jongste zus van mijn moeder, tante Betsie, en ze woonden met hun gezin in de Van Hogendorpstraat, vlakbij de Hasseltse kerk.

Om de paar jaar reisde ome André naar Lisieux om daar zijn familie op te zoeken en bij een van die gelegenheden had hij de relikwie van Theresia meegebracht, "vur 'smoeder", omdat wij in de Theresiaparochie woonden.

En zo is 't gekomen ...... Nou die hemelpoort nog!

Louis Sparidans