Villa Tivoli (vervolg)

  • Datering van de gebeurtenis: 2009

Een paar dagen geleden plaatste ik een bijdrage op het GvT onder de titel "Villa Tivoli ...... waarom?" Ik betreurde daarin het verdwijnen van deze fraaie villa aan de (oude) Bosscheweg, tegenwoordig Tivolistraat geheten. Ik ben namelijk van 1938, al bijna vijftig jaar weg uit Tilburg en heb dus voornamelijk het 'Tilburg uit de jaren veertig/vijftig' nog in mijn hoofd.

Vanmiddag kreeg ik evenwel een mailtje van een boze Tilburger (althans dat neem ik aan; ik zal zijn naam maar niet noemen). Letterlijk schreef hij: "Lig toch niet te zeiken over het opruimen van wat ouwe troep. Kijk liever naar de mooie dingen die we in Tilburg hebben" en hij stuurde me bijgaande afbeelding van de Westpoint-torenflat.

Ja, wat moet ik hiervan zeggen? Natuurlijk is deze torenflat een 'prachtig hoog gebouw', zoals onlangs een oudere zus van me zei en ook tegen de plaats waar ie staat, is niet veel tegen in te brengen. Toch wil ik verdedigen waarom ik het zo jammer vind als 'monumenten uit het verleden' verdwijnen en zeker als het niet noodzakelijk is.

In de jaren zestig heb ik lange tijd in Amsterdam gewerkt. In die tijd kwam juist 'de auto' op en er dreigde op termijn een tekort aan parkeerplaatsen te gaan ontstaan. Veel jonge Amsterdammers vertrokken zelfs naar (nieuwe) steden in opkomst, zoals Almere en Lelystad. De stad ontvolkte.

Er kwam een actie op gang om de grachten maar te dempen om zo volop parkeerplaatsen te creëren. Overal kon men op pamfletten handtekeningen plaatsen. Men zou dan tevens van de stank af zijn! Het is gelukkig allemaal niet gebeurd en Amsterdam behoort inmiddels, mede dankzij de grachten, tot de meest bezienswaardige steden ter wereld en jonge mensen willen er zich maar wat graag weer vestigen!

Dit is maar één voorbeeld. Monumenten uit het verleden maken een stad juist leefbaarder en onderhouden een band met vroeger, met onze ouders en grootouders. En die band moeten we zoveel mogelijk blijven bewaren denk ik, juist voor onze kinderen en kleinkinderen. Daarom is het zo jammer dat er (ook in Tilburg) zoveel onnodig is gesloopt. Is de stad er zoveel leefbaarder door geworden?

Jongeren, die alle slooppartijen niet hebben meegemaakt, zullen daar ongetwijfeld anders over denken, dat is begrijpelijk en dat is hun goed recht. Waarom? Ik hoor namelijk geregeld van vrienden en bekenden dat er met name op cultureel gebied de laatste 25 jaar zo ontzaglijk veel is verbeterd in Tilburg.

En ik wil graag toegeven: ook dat maakt een stad leefbaarder!

Louis Sparidans, Grave

Kijk zo nodig voor de echte mooie foto's van "Tivoli" naar de oorspronkelijke bijdrage op deze site.

Tilburg Wiki: