Villa Tivoli ......... waarom?

  • Datering van de gebeurtenis: 1950 resp. nu

Vorige week reed ik Tilburg (ofschoon ik er niet vaak kom) eens anders binnen dan meestal vanaf de A58. Ik wilde namelijk zo gericht mogelijk naar het Stadsarchief c.a. aan de Kazernehof rijden (op het oude BeKa-terrein aan de Sint Josephstraat).

Afgaand op m'n geheugen, ben ik daarom bij Enschot de N65 afgeslagen, vervolgens verder over de oude Bosschebaan, het Wilhelminakanaal over, bij de Ringbaan Oost linksaf, het spoorwegviaduct onderdoor, daarna metéén rechtsaf, om zo na een goeie tweehonderd meter (bij een pleintje) linksaf de Bosscheweg op te kunnen rijden, richting Sint Josephstraat dus.

Het is zeker al veertig jaar geleden dat ik voor het laatst op deze manier Tilburg binnenreed, maar wat een verandering! Op het punt waar ik, de vroeger zo fraaie Bosscheweg wilde oprijden (tegenwoordig heet het Tivolistraat), stond destijds van daaruit gezien aan de rechterkant, een allemachtig mooie villa, waarin in mijn jeugd de "Stichting Katholieke Leergangen" was gevestigd.

Ik heb er aan het eind van de jaren vijftig nog mijn opleiding voor M.O.- Economie gevolgd, op de dinsdagavonden en op de zaterdagmiddagen, drie jaar lang. Ik werkte toen namelijk al (na het behalen van het HBS-diploma op het Odulphus) en deze part-time opleiding kon niet op andere tijden worden gevolgd, temeer omdat er in die jaren ook nog op zaterdagochtend werd gewerkt. Een gewone werkweek telde toen immers nog 48 uur. Maar dat terzijde.

De prachtige villa waarover ik het zojuist had heette destijds "Villa Tivoli" en blijkt er 'ineens' niet meer te zijn. Wat een vreemde gewaarwording overviel me. Er staat nu namelijk op die plek een imposant gebouw van een verzekeringsmaatschappij annex bank, waarvan ik de namen maar niet zal noemen. De villa heeft kennelijk het loodje moeten leggen voor 'het grote geld'. Wanneer? Ik weet het niet; ik ben het (nog) niet nagegaan.

Maar ook een hele rits huizen, verderop richting Heuvel, hebben plaats moeten maken voor een aantal sombere coniferen met een hekwerk ervoor.

Heus, geloof me, het was echt een hele mooie villa, dat kun je wel zien aan de fotootjes die ik hierbij voeg. Maar waarom moest die eigenlijk worden gesloopt?

Vonden de toenmalige bestuurderen van de stad het niet mooi genoeg om het te ontzien bij alle sloopdrift? Het had volgens mij gemakkelijk kunnen worden gespaard resp. ingepast in de nieuwbouw van die bank, als men dat gewild had.

Ik woonde toen (tijdens die slooppartij) denk ik allang niet meer in Tilburg, anders zou ik zeker m'n vinger hebben opgestoken om te zeggen: "pas op, daar krijgen jullie later spijt van". Maar of het geholpen zou hebben?

Ach, laat ik maar niet klagen; er is nog zoveel moois wél te zien, blijkens een vorige bijdrage op deze site onder de titel "Het monumentmakers-kwartet".

Louis Sparidans, Grave

Met dank aan het Regionaal Archief Tilburg (BeeldOnline) voor de fotootjes!

Tilburg Wiki:

Media