'k Zie oe zô gère (vervolg)

  • Datering van de gebeurtenis: 1938 -1977

Enige tijd geleden plaatste ik een artikel op deze site onder de titel "Ik zie oe daor zô gère liggen", onder bijvoeging van het gelijknamige zéér bekende Tilburgse volkslied, gezongen door Alex Cools. Dit volkslied werd in 1938 geschreven door Piet Heerkens (1897-1944), een vroegere priester-missionaris (SVD), uiteraard in Tilburg geboren (op Korvel).

Oorspronkelijk bestond dit lied uit enkele (korte) coupletten, maar wat blijkt nu: het is nog veel langer! Een 'ouwe bekende' van me uit Tilburg heeft me er onlangs op geattendeerd.

Ruim dertig jaar geleden (in 1977) trad namelijk het bekende Tilburgse mannenkoor "La Renaissance" op in een muziekserie voor de Duitse TV. Dat is niet mis! Omdat het oorspronkelijke volkslied te kort werd gevonden, schreef Jos Biesen, een van de leden van het koor, een vervolg. Dit vervolg luidt aldus:

Tilburg dè ge zô meut blève, Tilburg waor 'k gebore ben. 'k Zal dan zinge hil m'n lève, liekes die ik van oe ken. 'k Heb van jouw veul schône dinge, hil m'n hart aon oe verpaand. 'k Zal van jou dus blève zinge, Tilburg: schôônste stad van't laand.

Ik heb Alex Cools gevraagd of hij dit vervolg erbij wil zingen en hij wilde dat graag doen. Bijgaand daarom nog een keer de uitvoering door Alex, nu dus compleet maar toch weer anders, een andere stijl. Luister zelf maar en vergelijk. Wat een zanger is die man!

Alex, thans 79 jaar, een ras-Tilburger (oorspronkelijk van het Insulindeplein) en tegenwoordig wonend in d'n Udenhout, was vroeger de leider van de band The Oldtimers. Hij begeleidt zichzelf op het keyboard. Beluister het bijgevoegde audio-bestand. Aan hem de eer!

Louis Sparidans

Met dank aan Wikipedia (voor de informatie), alsook uiteraard aan wijlen Pater Piet en natuurlijk Jos Biesen, de auteur van het vervolg van het lied (helaas ook reeds overleden).

Tevens sluit ik nog twee recente fotootjes bij van de zanger, Alex Cools.

Media