Poppetje blauw

  • Datering van de gebeurtenis: Rond 1950

Maandag wasdag! In mijn herinnering gold dat voor alle Tilburgse huishoudens in mijn jeugd. En in de avond daaraan voorafgaand, op zondagavond dus, werd er in bijna alle bijkeukens of in de schuur de was alvast voorgekookt, op een gasbrander, vaak in een grote koperen ketel. Zo was het althans bij ons thuis.

Daar hoorde ook "een lucht" bij die ik nooit meer vergeet en met mij heel wat Tilburgers uit de beginjaren na de oorlog, denk ik.

Maar behalve dat, was er in alle Tilburgse huishoudens ook een "wondermiddel" aanwezig, dat er voor zorgde dat de was "witter dan wit" zou worden en, ook al zou je het niet verwachten, dat goedje kwam uit een zakje en heette: poppetje blauw, althans zo noemde iedereen het.

Het was een blauw spulletje dat bij het laatste spoelwater moest worden gedaan. Het kwam in de plaats van het bleken, wat vóór die tijd noodzakelijk was om de was weer schoon te krijgen.

Gisteren, met die stralend blauwe lucht dacht ik er ineens weer aan toen mijn echtgenote wees op het enige witte wolkje in de lucht en voordat ik er erg in had floepte het er uit: POPPETJE BLAUW ! Zouden die wasmiddelen van tegenwoordig trouwens wel zoveel beter wassen?

Louis Sparidans