Een verrassingstocht

  • Datering van de gebeurtenis: 13 augustus 2009

Enige tijd geleden plaatste ik op het Geheugen van Tilburg een bijdrage (onder de titel "Een wandeling door Tilburg, vruuger en nu" d.d. 20 mei 2009) zulks naar aanleiding van een onthutsende ervaring, die ik had toen ik na bijna 50 jaar het centrum van Tilburg weer eens bezocht. Ik woon er namelijk al zo lang niet meer en had dus nog d'n Heuvel en omgeving van 50 jaar terug "in munne kop".

Aan het eind van het bewuste artikel deed ik een oproep aan lezers van Het Geheugen mij wat op te monteren en voor een volgende keer mij een route aan te bevelen, waardoor ik me wél meer zou kunnen terug wanen in het "Tilburg van toen". Enkele lezers reageerden daarop spontaan: er zijn nog wel degelijk hele oude en leuke plekken in Tilburg, daar en daar en daar .......

Een en ander leidde ertoe dat ik vandaag, donderdag 13 augustus 2009, opnieuw een wandeling door Tilburg maakte maar nu met twee (oud-)Tilburgers die nog bijna "alles" van het "Tilburg van vruuger" afweten en me vele prachtige hoekjes, straatjes, plekjes, pandjes, geveltjes enz. hebben laten zien. We hadden een geweldige dag!

We liepen vanaf het station, via de Noordstraat, Nieuwlandstraat, Markt, Emmapassage, Piusplein naar de Korte Heuvel en vandaar via d'n Heuvel, Tuinstraat, Langestraat en Stationstraat weer terug. We hebben heel wat juweeltjes gezien! Het is juist, ik moet mijn eerdere mening bijstellen. Ook al is er veel moois gesloopt, er is gelukkig nog genoeg de moeite waard om even bij stil te blijven staan.

Bijgaand enkele fotootjes van vandaag, voor de meesten onder u van welbekende plaatsen, plus als laatste een van mijn "gidsen" (inmiddels vrienden) t.w. Tjeu Cleutjens uit Boxtel en Henk van Mierlo uit Nuenen.

Louis Sparidans, Grave