Tilburg te water

  • Datering van de gebeurtenis: 1 en 2 augustus 2009

Kleurrijk schouwspel in de Piushaven

Tijdens het weekend van zaterdag 1 en zondag 2 augustus, vond Tilburg Te Water plaats. Een festival op en rond de Piushaven, gericht op bewegend erfgoed, met als thema 'De Ontmoeting'.

 

Zaterdag 1 augustus voer het schip de Terra Nova rond 13.00 uur onder luid applaus de Tilburgse stadshaven binnen. Dit was het startschot voor het festival. Hierna volgde de rest, zo'n 150 historische schepen in allerlei soorten en maten. Het konvooi vertrok vanuit containerhaven Loven. Overal op de aanvoerroute zaten mensen in het felle zonnetje aan wal, uitgerust met klapstoel, picknickmand en natuurlijk een (film)camera!

Centraal middelpunt van het evenement was de reünie van de LVBHB, de Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historisch Bedrijfsvaartuig. In het kader van het 200-jarig bestaan van Tilburg koos de LVBHB dit jaar de Piushaven als locatie voor hun jaarlijkse reünie. Van het feit dat de huidige eigenaren van de schepen veelal niet de oorspronkelijke schippers zijn is weinig te merken. Elk schip wordt zichtbaar met veel liefde en passie onderhouden en gekoesterd.

Naast schepen was er ook ander bewegend erfgoed te zien, zoals oldtimer (vracht)auto's, bromfietsen, tractoren en zelfs een enkele paard en kar. Op de kade stonden een aantal aandrijfmotoren en stoomwerktuigen. In bijna alle gevallen was het erfgoed tip top gerestaureerd. Op diverse locaties werden bij de vaar- en voertuigen demonstraties gegeven, bijvoorbeeld van het lossen van een vracht.

Ook was er aandacht voor andere reizende beroepen zoals circus en kermis. Overal aan wal was muziek, dans en theater. Voor de kinderen was een activiteitenroute uitgezet. Op diverse plaatsen konden ze schilderen aan boord, knoppen leggen en aan tal van andere bezigheden deelnemen. Via een speciale groene ballon waren deze punten herkenbaar. Voor iedere activiteit kregen ze een stempel op hun routekaart. Op vertoon van de volle kaart kregen zij een ijsje, limonade en een andere traktatie.

Op zondag 2 augustus leek regen de grote spelbreker te worden. In de loop van de middag klaarde het echter op en stroomde het publiek massaal toe. Het werd zelfs nog drukker dan zaterdag.

In samenwerking met Het Geheugen van Tilburg en Stichting Verhalis werden vele verhalen vastgelegd voor het nageslacht. Op de site http://www.geheugenvantilburg.nl/ zijn ze te bekijken.

Al met al een uniek evenement, waarbij het bewegend erfgoed terecht in het zonnetje werd gezet. Aan de massaal toegestroomde mensen te zien is het thema 'De Ontmoeting' ook geslaagd. Tilburg te Water, een evenement gedragen door een groot aantal vrijwilligers, mag gezien worden als een grote aanwinst in Tilburg. Ons inziens zeker voor herhaling vatbaar.

Rien van der Heijden
Patricia van Diessen
Augustus (02-21)

Bijlagen:
Sfeer foto's