De klokken van pastoor Schilder

  • Datering van de gebeurtenis: Omstreeks 1950

Ik heb te doen met pastoor Schilder! Je zult maar pastoor zijn in deze tijd en oprecht denken dat het je roeping is om het geloof uit te dragen, desnoods met een hoop kabaal. Vroeger had je nog engelen met schalmeien en met pasen de klokken van Rome. Niemand had toen nog ooit van decibels gehoord en het gebeier was dan ook in Tilburg, in mijn jeugd, "niet van de lucht".

Toch mag het niet wat Harm doet; ik las het vanochtend weer in de Volkskrant, ook al vindt de heilige Margarita het waarschijnlijk wél goed. Foei Harm! Maar, wat had ik je graag gegund dat je in mijn jeugd voor pastoor had kunnen spelen!

Wij woonden destijds "op Theresia" en daar was het elke ochtend al heel vroeg raak! Het begon al om zes uur bij de Clarissen in de Lange Nieuwstraat, niet dat het nodig was voor die zusters zelf, maar zij vonden het kennelijk wel nodig dat iedereen het zou weten dat zij al op waren.

Tussen half zeven en zeven uur begon er elke dag een ware concurrentiestrijd: in de Minister van Sonstraat, waar wij woonden, hoorden we niet alleen onze "eigen" klokken van de Theresiakerk maar, afhankelijk van de wind, ook nog eens die van het Goirke, de Gasthuisstraat en van den Besterd. Het was de gewoonste zaak van de wereld. Ik heb nooit gehoord dat er zich iemand aan stoorde en hinderwetvergunningen bestonden er in die tijd nog niet, denk ik.

Als het meezat, kon je zelfs het lawaai van de cokeskloppers van de gasfabriek amper horen! En dat mocht ook, desnoods de hele nacht door, als de gashouders aan het eind van onze straat weer eens op het laagste punt waren aanbeland.

Nu zijn er in Tilburg, zoals overal, steeds minder kerken, de gasfabriek bestaat al lang niet meer en de muziek viert hoogtij. Het is geen uitzondering dat disco's etc. tot vier uur in de nacht de mensen wakker houden. En anders staan er her en der wel auto's met geopende ramen "hun" house-muziek ten beste te geven. Dat mag wel, Harm!

Tijden veranderen, maar "lawaaischoppers" zijn er altijd geweest. Alleen waren er vroeger écht minder decibels te horen!

Louis Sparidans, Grave

Afbeeldingen: het ophangen van een van de klokken van de Theresiakerk (omstreeks 1930) en een paar fotootjes van de toenmalige gasfabriek aan de Buitenstraat en aan de Minckelersstraat

Media