Z'is zis zisse

  • Datering van de gebeurtenis: 1944-1945

Elke rechtgeaarde Tilburger weet wat dit gezegde betekent. Ik hoef het niemand uit te leggen.

Ik moest er ineens aan denken toen ik me realiseerde dat een van onze kleindochters dit jaar zes jaar wordt. Ze is al een flinke meid en al veel en veel wijzer dan wij vroeger op deze leeftijd. Maar ze verstaat geen Tilburgs want ze is in Amsterdam geboren. Dus haar zal ik het wel moeten uitleggen!

Voor mij wel een aanleiding om eens na te denken hoe het was toen ik zes jaar werd.

Het was toen (op 17 september 1944) een prachtige heldere zonnige dag. Er vlogen in Tilburg de hele dag vliegtuigen door de lucht, in noord-oostelijke richting, sommige nog met een zweefvliegtuig daaraan vast. Ze waren op weg naar Arnhem in het kader van de operatie "Market Garden".

Wat we op dat moment nog niet wisten was, dat die vliegtuigen propvol zaten met parachutisten waarvan er een uur later velen zouden omkomen, nadat ze bij Arnhem uit het vliegtuig moesten springen. En in die zweefvliegtuigen zaten jeeps en allerlei geschut, bedoeld voor "de slag om Arnhem".

Het werd helaas een mislukking. Desondanks werd zes weken later, op 27 oktober 1944, Tilburg bevrijd. Binnenkort vieren we weer de bevrijding van heel Nederland en daags daarvoor herdenken we alle gevallenen. De meesten waren gewoon jongens, zowel aan Duitse als aan geallieerde zijde, die de pech hadden dat ze in die jaren hun dienstplicht moesten vervullen. Wat een wereld!

Bijgaand een fotootje van onze thans bijna zesjarige (nog onbezorgde) kleindochter. Ze heet "Roos" en woont tegenwoordig in Rosmalen. Gelukkig kan ze nog geen krant lezen, anders zou ze ongetwijfeld vragen "Opa, waarom maken mensen eigenlijk oorlog?" Ik kan er nog even over nadenken wat ik haar dan moet antwoorden.

Louis Sparidans, Grave

Tilburg Wiki: