Catalonië van stro naar glas (slot)

  • Datering van het verhaal: 1964-2009

Geen strohulzen, maar wel glas

In deze laatste bijdrage over Catalonië en zijn eigenaren maken wij kennis met de huidige directeuren. Harrie en Joop junior leiden het bedrijf dat inmiddels meer dan een eeuw bestaat. Strohulzen zijn verdwenen, maar het glas is er in alle maten en soorten te koop als verpakkingsmateriaal.

In 1964 volgde een grote verbouwing. De opslagloods, nog uit 1917, werd gesloopt en vervangen door een nieuwe, met als dakbedekking golfplaten. Langzamerhand kwam de ideale verpakking voor flessen tot ontwikkeling. de BULKPALLET waarin de flessen en potten op kartonnen platen (later meermalig te gebruiken kunststof trays) verpakt worden. De pallet "glas" wordt vervolgens geheel in stevige plastic folie gekrompen. Een ideale verpakking. Hiermede is een einde gekomen aan het vele, gevaarlijke en zware handwerk van laden en lossen van kratten. Voor het lossen en laden van de vrachtwagens, werd een heftruck wel onontbeerlijk. Voor het interne (magazijn)transport vervult een zogenaamde pallet(hand)truck zijn diensten

Deze voormalige grote opslagloods voor het stro was destijds gebouwd in de vorm van een boerenschuur, met houten spanten uit de bossen van de familie Verbunt. De nieuwe metalen dakconstructie, die wordt ondersteund door metalen staanders, werd in eerste instantie bedekt met in de jaren zestig/zeventig veel gebruikte eterniet golfplaten,

Op 23 juni 1972 gaan vader en zoon van Diessen een vennootschap onder firma aan. Joop(senior) is vanaf dat moment mede-eigenaar van Catalonië. Zeven jaar later, in de nacht van 3 op 4 mei overlijdt Harrie van Diessen een half uur naar middernacht. Op drie mei was hij tachtig jaar geworden. Zoon Joop neemt met zijn echtgenote Liesje van Rooij het bedrijf volledig over van zijn moeder, zijn broer en zes zussen. Op 17 oktober 1980 werd de vennootschap onder firma omgezet in een besloten vennootschap. Flessenhandel Catalonië BV.

Na verloop van tijd kreeg Joop van de "Vereenigde Glasfabrieken" het verzoek, wat onderzoek te gaan doen op de Belgische markt. Hij weet met succes de betrouwbaarheid en kwaliteit van de Nederlandse Glasindustrie te propageren, hetgeen al spoedig resulteerde in grote orders van Sunnyland (vruchtensappen), Materne(confituren), Rena(conserven), Bruggeman en Smeets(jenever), Piedboeuf, Maes en Westmalle (bier) en Vande Mortele en Fort (mayonnaise).

Inmiddels zijn de zonen van Joop van Diessen, Harrie junior en Joop junior werkzaam in het bedrijf. Op 1 januari 1993 trekt de vader zich terug uit de onderneming. Op 27 mei 1993 werd hij vijfenzestig jaar en sloot een werkzame periode van 47 jaar af. De zonen nemen de aandelen over en worden volledig eigenaar van de Catalonië BV. De naam "FLESSENHANDEL Catalonië BV" krijgt een moderner jasje namelijk; Catalonië Glas Verpakkingen BV".


Het pand van Catalonië aan de Stedekestraat 48 te Tilburg was nog steeds privé bezit van vader en moeder van Diessen- van Rooij. De ouders willen een letterlijk milieuschoon pand overdoen aan hun zonen. Het werd per 4 juli 1997 verkocht aan hun zonen Harrie en Joop junior. Als een van de eerste zaken werd het golfplaten dak aangepakt. In deze eternietplaten zat asbest en volgens nu nog (2009) geldende milieunormen is asbest een gevaar voor de volksgezondheid. Door een gespecialiseerd bedrijf uit Weert werden de golfplaten verwijderd ( speciale kleding - douchen in aparte douchewagen om de twee uur - dan weer nieuwe kleding aan- ) en worden nieuwe metalen dakplaten aangebracht. Uit een verder gedetailleerd onderzoek uitgevoerd door FUGRO MAASTRICHT blijkt dat in de bodem van Catalonië nagenoeg geen verontreinigen zitten. Met een gerust hart deden de ouders het (schone)pand over aan hun zonen en wensen hun wel succes met hun bloeiende bedrijf..

In het jaar 2000 kon Catalonië haar eeuwfeest vieren. Met gepaste trots keken (o)pa Joop en (o)ma Liesje naar hun kinderen en kleinkinderen. De opvolgers van de huidige eigenaars zijn inmiddels volop aanwezig. Op naar de honderd vijftig en twintig jaar.

De huidige eigenaren Joop en Harrie pakken, na een uitvoerig gesprek met hun vader Joop en moeder Lieske, het geheel als volgt samen in het boek; "Daarom Tilburg"

"Strohulzenfabriek Catalonië op. Met zo'n 150 mensen in dienst werden in de Stedekestraat strohulzen gemaakt waarin de wijnflessen werden verpakt. Ook de productie van capsules om de flessen mee af te dekken vond daar plaats. Van uit de Spaanse provincie Catalonië werden kurken geïmporteerd. Hoewel het niet meer is na te trekken, denken de gebroeders van Diessen dat daar de bedrijfsnaam vandaan komt.

Het was voor Henri Verbunt een logische vervolgstap om wijnflessen aan zijn assortiment toe te voegen. Eerst als leverancier voor zijn broers en later ook aan anderen klanten in Tilburg en daarbuiten. Daarmee werden de eerste stappen gezet richting de huidige groothandel in glasverpakkingen. In 1937 overleed Verbunt en nam Harrie van Diessen, op dat moment in dienst als procuratiehouder, de fabriek over. Kleinzoon Joop: "Toen mijn opa het overnam, waren kartonverpakkingen sterk in opkomst. In strohulzen zat steeds minder handel. Hij heeft toen besloten om zich alleen nog maar met glas bezig te houden. Al snel leverde hij meer dan alleen wijnflessen. In elk dorp of elke stad had je wel een melkfabriek. Een aantal van d ie fabrieken in Brabant kochten hun melkflessen bij Catalonië. Zo breidde onze opa het steeds verder uit. Later werden ook verschillende brouwerijen en limonadefabrieken goede klanten."

Bierbrouwerij De Schaapskooi, Verbunt Wijnkopers en niet te vergeten het 'mosterdmènneke'; allemaal namen ze glas af bij Catalonië. Vorselaars Vruchtensappen en Frisdranken uit Tilburg doet dat nog steeds. Onder Harrie van Diessen bleef de groothandel in glasverpakkingen verder groeien. Ook zijn zoon Joop,de vader van de huidige eigenaren, werkte bij Catalonië en deed dit maar liefst 45 jaar. In 1979 nam hij Catalonië uiteindelijk over van zijn vader. Ongeveer in die zelfde periode stapten zijn zoons en huidige eigenaren Harrie en Joop in de groothandel om in 1993 het roer helemaal over te nemen. Zij zijn de derde generatie van Van Diessen in Catalonië. "Wij zijn buiten het glas ook sluitingen gaan leveren. Op ieder potje past immers een dekseltje", zegt Harrie.

De afname per klant van Catalonië varieert behoorlijk. "Er zijn mensen die vanuit Maastricht of Groningen twee doosjes met potten en deksels komen halen, maar we hebben ook klanten die jaarlijks meer dan een miljoen flessen of potten afnemen", legt Joop uit. "Het voordeel is dat we een grote voorraad hebben, waardoor we snel kunnen leveren aan zowel grote a Is kleine af nemers." Daar bij is Catalonië a Is leverancier vooral actief in Nederland, België en Duitsland. Harrie: "Incidenteel exporteren we ook nog naar andere landen. Zo hebben we eens een pallet Hollandse melkflessen geleverd aan Shell Hong Kong, maar dat was een echte uitzonderingen hoor!" Broer Joop vult aan: "Voor alles wat in een flesje of potje kan, hebben wij het glas: vruchtensappen, bier, wijn, melk, groente conserven, vis, jam, honing, chemische industrieën, water en bodemonderzoek, weefselkweek en ga zo maar door. Zelfs voor molotovcocktails hebben we de juiste glasverpakking. Het opleidingscentrum van de mobiele eenheid is namelijk ook een klant van Catalonië."

Voor Joop en Liesje is het de tijd om terug te kijken op een werkzaam leven. Ze kunnen o.a. terugzien op een uitstekende relatie met hun hoofdleverancier de "NV VEREENIGDE GLASFABRIEKEN" te Schiedam. Een speciale band heeft het echtpaar met name haar toenmalige directeur verkoop .J.A. Soetens.

Rien van der Heijden
Februari 2009 (206)

Met dank aan:
Familie van Diessen
Werkgroep Theresia in de schijnwerpers

Bijlagen:
Foto 1: De oude en huidige locatie in de Stedekestraat 48
Foto 2: Strohulzen, nu een nostalgische herinnering
Foto 3: Uitnodiging in het kader van het honderd jarig bestaan
Foto 4: Familie van Diessen
Foto 5: Een voorbeeld van enkele glasproducten
Foto 6: Flessen in alle maten, kleuren en vormen kunnen geleverd worden

foto's 2,5,6: Expositie "Wie wat bewaard, heeft wat", Theresia in de schijnwerpers.
Foto's 1,3,4: Archief familie van Diessen.