Theresia-expo

  • Datering van de gebeurtenis: 9 januari 2009

Afgelopen vrijdagmiddag 9 januari 2009 was ik te gast tijdens de officiele opening van de expositie "Theresia in de schijnwerpers" in het trefcentrum aan de Nijverstraat 42, de voormalige (lagere) meisjesschool. Aansluitend op de bijdrage van Henk van Mierlo over dit onderwerp op "Het Geheugen van Tilburg", waar ik me graag bij aansluit, wil ik vooral de aandacht vestigen op de enthousiaste groep mensen die het initiatief hebben genomen voor dit ambitieuze project. Het is nog maar het begin, met de uiteindelijke opzet om in 2010 een boek (met CD-rom) uit te brengen over de geschiedenis van deze wijk.

Zelf woon ik al bijna 50 jaar niet meer in Tilburg en ik moet eerlijk bekennen dat ik er eigenlijk vrijwel nooit meer mee bezig ben. Maar sinds ik kennis heb genomen van "Het Geheugen van Tilburg" en de site "Theresia in de schijnwerpers" kijk ik ook weer met plezier terug op mijn jongste jaren die ik eveneens heb doorgebracht in de Theresiawijk. En kennelijk ben ik niet alleen! Ofschoon de initiatiefgroep "Theresia in de schijnwerpers" eigenlijk nog pas enkele maanden aan het werk is, hebben ze al een schat aan informatie etc. verzameld. Het is een schot in de roos (van Theresia), alleen al gegeven het grote aantal mensen dat bij de opening van de expositie aanwezig was!

Veel prachtige foto's van vroeger en een hele boel gebruiksvoorwerpen en andere artikelen, geschriften, verhalen enz. getuigen van de grote belangstelling die er bij (oud)bewoners voor "hun" wijk bestaat. Het is goed dat mensen "hun verleden" niet alleen niet vergeten maar er ook nog enthousiast over kunnen zijn, al weet iedereen dat het vroeger zeker niet alleen maar "rozengeur en maneschijn" was. Wellicht zullen ook een aantal jongere mensen nieuwsgierig zijn (ik hoop het maar) en graag willen kennis nemen van de herinneringen van hun ouders.

Zonder de andere leden van de initiatiefgroep tekort te willen doen, wil ik toch graag twee mensen met name noemen en dat zijn Rien van der Heijden en Chantal van van Erve-Schoenmakers. Het zijn beiden nog jonge mensen (althans in mijn ogen) maar met wát een enthousiasme! De andere leden van de werkgroep ken ik niet bij naam, maar ik zag ze tijdens de opening van de expositie wel even enthousiast aan het werk als Rien en Chantal, de een als fotograaf en een ander weer als gastvrouw. Tilburg mag trots zijn op dergelijke initiatiefnemers!

Louis Sparidans, Grave

Bijgaande fotootjes van de Theresiakerk heb ik geleend van de site Reliwiki.nl

Media