Tafeldekken - Zuster Julia van de Laar

  • Datering van de gebeurtenis: 2008

Tafeldekken - Zr. Julia van de Laar
(Zusters van Liefde - SCMM)

Zuster Julia was graag ziekenzuster geworden, maar ze had het niet voor het zeggen. Haar werd een plaats in de kloosterkeuken toegewezen waar ze met liefde iedere dag nieuwe maaltijden klaarmaakte.

Julia dekt voor ons de tafel zoals dat jarenlang bij de Zusters van Liefde gedaan werd.

Klik hiernaast op het icoontje om de film te bekijken ->

 

Stichting Verhalis presenteert Kloosterverhalen

In het project kloosterverhalen verzamelen we herinneringen van kloosterlingen.

Door het vergrijzen van de kloosters en de nog slechts sporadische aanwas, zijn de levensverhalen, die kloosterlingen nu nog kunnen vertellen, de laatste levende getuigenissen van een wereldbeeld en een levenswijze die velen niet meer kennen.

Congregaties hebben altijd hun archieven goed bijgehouden, archieven met documenten, foto’s, films en voorwerpen. Echter, tegelijk met het sterven van zusters, paters en fraters, verdwijnen ook hun levende herinneringen en verhalen. Wij willen 100 van deze verhalen uit het Nederlandse en Vlaamse kloosterleven vastleggen, voor het te laat is.

Als start hebben we Tilburgse kloosterlingen gefilmd. Drie zusters van liefde en drie fraters van Tilburg vertellen hun herinneringen aan allerlei aspecten van het kloosterleven. De eerste acht films zijn nu gereed. Ze zijn verrassend, ontroerend, informatief of komisch. Klik hier om de films te zien.

Aan dit eerste deel, 'Tilburgse kloosterverhalen', werd gewerkt door zes beginnende filmmakers. Muzieklab Brabant vroeg zes jonge componisten om de muziek bij de portretten te schrijven. (www.muzieklab.com)

Filmmakers: Carine van Vugt, Franneke Hoeks, Laura van den Akker, Marijke Tops, Patricia van Diessen, Judith Kuijpers.

Componisten: Merijn Bisschops, Piotr Korab, Anne Parlevliet, Hawar Yawfiq, Johannes Westendorp en Nicoline Soeter.