Hoofdkappen

  • Datering van het voorwerp: 1832-heden

 

Ooit waren er hoofdkappen.

Ooit waren er een kleine twintig zusterordes en -congregaties verspreid over Tilburg, met ieder een eigen, onderscheidend habijt en hoofdkap.
Met name de hoofdkappen trokken belangstelling door hun soms extreme vorm, waardoor de nonnen namen kregen als de vliegkappen of de gutjesnonnen

Uniek voor Tilburg is de ‘eigen’ congregatie van de Zusters van Liefde van O.L.Vrouw Moeder van Barmhartigheid. In het kort: de Zusters van Liefde van de Oude Dijk.
Vanaf hun ontstaan in 1832 tot 1956, dus net geen 125 jaar was het habijt stemmig zwart, met de bekende ‘kijkbuis’ als hoofdkap, zoals die ook nog te vinden is op de vele kleuterklasfoto’s van de oudere generatie Tilburgers.
Dus het habijt van de middelste zuster op de foto.

Het daaropvolgende habijt, ook zwart, van de zuster rechts is iets minder bekend, omdat dit maar tien jaar in gebruik is geweest van 1956 tot 1966.

Het nu nog bekende donkerblauwe habijt van de zuster links is sindsdien,
vanaf 1966, in gebruik maar wordt ook steeds zeldzamer.
Met name doordat het vanaf 1969/1970 de zusters is toegestaan om ook burgerkleding te dragen.

Toch is niet ieder habijt dat lijkt op dat van de middelste zuster, automatisch van de Zusters van Liefde van Tilburg van vroeger. Deze Tilburgse zusters droegen namelijk de rozenkrans links (zie foto), terwijl de Zuster van Liefde van Schijndel hetzelfde habijt, maar de rozenkrans rechts droegen. Die Zusters van Liefde van Schijndel vestigden zich in 1936 in Tilburg aan de Pelgrimsweg. Zij waren toen in Tilburg het zeventiende klooster voor vrouwelijke religieuzen!

Met dank aan Zr. Lilian Turlings en Mw. Lilianne Hecker

Tilburg Wiki:

Alle rechten voorbehouden