Vijftiende Grôot Diktee Tilburgse Taol

  • Datering van de gebeurtenis: 7-11-2008

Petra Robben wint voor de tweede keer Cees Robben Wissel Trofee

Op vrijdagavond 7 november vond voor de vijftiende keer het Grôot Diktee van de Tilburgse Taol plaats. Een zeer tevreden publiek waardeerde dit evenement opnieuw als ‘de gezelligste avond van Tilburg’. Het Diktee werd gewonnen door Petra Robben. Ze mocht voor de tweede keer de Cees Robben Wissel Trofee in ontvangst nemen. Burgemeester Ruud Vreeman van de gemeente Tilburg reikte haar de prijs uit. Hij sprak lovende woorden over de Stichting Tilburgse Taol.

Dit bronzen kunstwerk is destijds ter beschikking gesteld door het bedrijf van
Ad Schaapsmeerders. Na vijftien jaar lidmaatschap van het bestuur van de Stichting Tilburgse Taol, heeft hij besloten om ermee te stoppen. De reden daarvoor is zijn leeftijd. Tijdens het Diktee werd door de Cees Robben Stichting het negende Prentenbuukske van Cees Robben ten doop gehouden. Het eerste exemplaar werd door zoon Bernard Robben overhandigd aan voorzitter Paul Spapens van de Stichting Tilburgse Taol. Hij haf het meteen door aan
Ad Schaapsmeerder om op deze manier zijn erkentelijkheid voor de inzet van
Ad publiek te maken.

Eerder die dag werd de Booveste Biste Prijs door de jury teruggegeven aan de Stichting Tilburgse Taol. De stichting nam het initiatief tot deze prijs bij het vijfjarig bestaan. Nu de gemeente Tilburg samen met Contour een grote gemeentelijke vrijwilligersprijs in het elven heeft geroepen,w as dit het sein voor de jury om te stoppen met de Booveste Biste. Immers, zei voorzitter Denis Hendrickx, het goede voorbeeld van de stichting Tilburgse Taol is goed opgepikt. Daarmee werd de Booveste Biste als het ware overbodig. Winnaars van de Booveste Biste kregen altijd een bronzen beeld van de BeKa-schoorsteen. Het laatste exemplaar werd door Denis Hendrickx geschonken aan de Stichting Tilburgse Taol. Voorzitter Paul Spapens gaf het kunstwerk aan bestuurslid Will Smits. Hiermee bedankte hij haar voor haar grote betrokkenheid.

Het programma van de vijftiende editie van het Grôot Diktee van de Tilburgse Taol was opnieuw verrassend creatief. Dat begeesterde de bezoekers. Zij genoten onder meer van de in het Tilburgs dialect vertaalde aria’s uit klassieke opera’s. Deze aria’s werden gezongen door Thea Vermeulen-Peek en John Hoepelman. Aan het miniconcert werd medewerking verleend door het koor BENS. Dit koor vertolkte ook een zestal liedjes van The Beatles. Op initiatief van de Stichting Tilburgse Taol zijn deze liedjes vertaald in het Brabants. De cd’s met nog meer van deze liedjes zijn nog steeds te koop in de webwinkel van de Stichting Tilburgse Taol.

Tilburg Wiki: