Belangrijke stukken verleden....

  • Datering van het verhaal: 1943-1944

Belangrijke stukken van onze historische familiepuzzel terecht

Op deze site hebben wij onder de noemer "verplichte..." een artikel geplaatst over de zogenaamde Arbeitseinsatz. N.a.v. hiervan ontving ik van mijn broer unieke documenten en een penning.

Het blijkt dat hij als oudste van ons gezin deze zaken al vele jaren in zijn bezit had. Het bestaan van de penning was mij bekend, hij heeft jaren lang als sleutelhanger gefungeerd voor onze pa. Na een aantal jaren leek het of deze spoorloos verdwenen was.

Door het artikel is mijn broer op zoek gegaan in zijn "archief". Een aantal weken geleden belde hij mij op met de mededeling dat hij nog enkele zaken had met betrekking tot onze pa.

Mijn verbazing was groot toen hij tijdens ons "onder onsje" kwam aanzetten met een doosje met alle ontslagbewijzen van onze pa, het paspoort uit 1943-1944, compleet met stempels, maar zonder pasfoto. Daarnaast nog enkele foto's die ik kende en foto's die voor mij totaal nieuw waren. Als klap op de vuurpijl de "verloren" penning.

Deze penning was in 1943 aan onze pa uitgereikt bij zijn tewerkstelling bij de Krüpp-fabrieken. Bij aanvang van de "ploegendienst" moest je de penning afgegeven en werd deze opgehangen op een bord bij het nummer dat op de penning stond. Na de werktijd kreeg je jouw penning terug.

Na een ongeluk of bombardement wist men precies wie wel en wie niet in de fabriek aan het werk was. Een voorbeeld van Duitse "gründlichheit" . Een systeem wat prima werkte. Of de penning nog gebruikt werd voor andere doelen is mij niet bekend. Onze pa kan ik het helaas niet meer vragen. Dus als u meer weet, ik hoor het graag...

Toen onze pa op een goede dag, zonder verlof, op de trein stapte had hij de penning in zijn zak. Eveneens had hij zijn bestek meegenomen. Jaren lang heeft hij dit gebruikt, de vork is zelfs meegegaan naar St. Josephzorg. Hier is deze kleinnood verdwenen. Aan de achterkant hiervan waren de sporen nog zichtbaar van het afvijlen van het hakenkruis.

Zeer gelukkig, maar tevens met gemengde gevoelens, ging ik naar huis, vanaf nu mag ik deze zaken bewaren in mijn archief. Weer enkele puzzelstukjes van ons familieverleden op "hun" plaats...

Rien van der Heijden
Oktober 2008 (2-003)

Bijlagen:
Foto 1: Eerste ontslag bewijs uit 1939, pa was toen nog geen 15 !
Foto 2: Voorkant penning
Foto 3: Achterkant penning
Foto 4 en 5: Paspoort, gratis verstrekt, nodig om verplicht aan het werk te gaan in Duitsland
Foto 6: Het was alleen geldig voor Duitsland, over alles was nagedacht
Foto 7: Voorbeeld van de stempels die gebruikt werden in het paspoort