Marie-Thérèse Blomme

  • Geboortedatum: 00-00-1951
  • Sterfdatum:

Marie-Thérèse is geboren in Hulst (Zeeland) maar woont al 51 jaar in Tilburg. Ze is hier opgegroeid en trots op Tilburg.
De textielwereld is haar niet onbekend! Haar vader gaf les aan de Detex, hij was dessinateur (oftewel dessinontwerper) en had veel textielwarenkennis en gaf daarin les. Haar ouderlijk huis lag daardoor bezaaid met veel lapjes en diverse andere textielspulletjes. Als hobby maakte zij vroeger daarmee zelf haar eigen kleding.

Relatie met Tilburg en textiel:
In Tilburg heeft Marie-Thérèse de Fontys Academie voor Beeldende Vorming gedaan. Nu heeft ze een eigen bureau in de dienstverlenende culturele sector. Zo had ze in dit verband de opdracht, om de sponsorcampagne te voeren voor Audax Textielmuseum Tilburg, genaamd: "Garen op de Klos". Ze is actief als raadslid voor het CDA en sinds 1992 productieleider van de Tilburgse Revue.
Haar mening over de Tilburgse stedenbouw: Het is jammer dat er veel plekken in Tilburg verdwenen zijn: de wevershuisjes, fabrieken en kerken. Ook het oude stadhuis van Tilburg werd gesloopt, als herinnering bewaart ze nog altijd een steentje van het voormalige gebouw. Gelukkig is er in de stad ook weer veel voor in de plaats gekomen. Veel plekken zijn ook versteend: het straatgroen bestaat in de binnenstad alleen nog maar uit wat plantenbakken. De Reeshof, met de weilanden van vroeger, heeft nu zoveel grondgebonden woningen. Meer parken met appartementen zou een mooi alternatief zijn.

Maar we kunnen ook trots zijn op Tilburg, de stad die na de teloorgang van de Tilburgse textielindustrie zich zo goed heeft weten op te werken. Naast de moderne industrie, geven onderwijs, kunst en cultuur de stad een nieuw elan.

In Tilburg zijn ook haar drie kinderen opgegroeid, inmiddels is ze ook de trotse oma van vier kleindochters. Het gezin speelt een belangrijke rol!

Informatie over meegebracht (textiel) product:
Om bovenstaande reden is de titel van de achtste Tilburgse Revue erg van toepassing: Fèèn familie!
Daarnaast bracht ze ook een prachtige antieke zilveren familiespeld van vroeger mee, die van generatie op generatie zorgvuldig bewaard wordt. Boven drie zilveren leeuwen (een klimmende leeuw is afgebeeld met pijlenbundel en zwaard) staat de tekst: Concordia Res Parvae Crescunt, Eendragt maakt Magt.

Marie-Thérèse Blomme is lid van HERA Vrouwennetwerk. Deze vrouwengroep nam in 2008 deel aan het textielproject 'Tilburg 200 vrouwen, een ontmoeting in textiel'.

Media