Stadswandeling

  • Datering van de gebeurtenis: 17-09-08
Willem II in Tilburg
Op 17 september 2008 hebben we een stadwandeling gemaakt door Tilburg, om wat meer informatie te krijgen en te zien over Willem II.
- We begonnen met een steen in de gevel die Willem II zelf heeft gelegd. Dit heeft hij gedaan in een huis dat later de kazerne werd van zijn soldaten. De soldaten moesten de Belgen die in opstand kwamen in bedwang houden. De gevel waar de steen in zit stond eerst aan de straat kant maar tegenwoordig is er een stuk afgehaald, dat vind ik wel zonde want het zou denk ik wel mooier zijn geweest als het gebouw er nog helemaal stond. (officiële kazerne 1887)
- Daarna liepen we door naar het Paleis die hij had laten bouwen in 1847. Ook naar de plek waar zijn echte huis stond waar hij in woonde, en ook in overleed. Dat is helaas afgebroken. Omdat de grond nooit is verkocht door de koninklijke familie is het nog officieel koninklijk grondgebied.
Hij wilde hier vaker zijn omdat hij Tilburg op wou bouwen met bijvoorbeeld de textielindustrie. Hij ging bijvoorbeeld verschillende soorten schapen fokken zodat ze de beste wol zouden krijgen. Willem II wilde graag in Tilburg wonen maar zijn Russische vrouw Anna Paulowna wilde dat niet en kwam ook niet vaak in Tilburg. De broer van Anna Paulowna was de Tsaar van Rusland. Hij noemde het pas gebouwde paleis het nieuwe-paleis. Het paleis was vlakbij de katholieke kerk gebouwd, toen Willem II nog geen eigen huis had in Tilburg logeerde hij iedere keer bij rijke burgers. Hij was eigenlijk protestants maar kon heel goed opschieten met de pastoor van de katholieke kerk, waar hij dus ook regelmatig logeerde. Die pastoor was er ook bij toen Willem II overleed in 1949, en de geruchten gaan rond dat hij toen katholiek is geworden maar dat weet niemand zeker. Ik vind het best wel grappig dat ik op een stukje koninklijke grond heb gezeten, als Willem Alexander daar zijn auto zou parkeren zou hij geen boete krijgen. Er zijn 5 straten en pleinen naar hem vernoemd: Willem II-straat, Koningsplein, Willemsplein, Koningshoeven en Prinsenhoeven.

- Naast het afgebroken huis stond eigenlijk een beeld ter ere van Koning Willem II maar omdat het beeld zovaak verplaatst is was het op een geven moment helemaal versleten en hebben ze alleen het hoofd van Willem II bewaard en in een nieuw beeld verwerkt. Dat staat nu iets verderop vlakbij de katholieke kerk. Ik vind het best wel zonde dat het oude beeld weg is want hij staat nu eigenlijk niet op de goede plek.

- Hierna liepen we een stukje door de stad om naar de kerk te lopen waar Willem II altijd heen ging. De koning had zijn eigen bank voorin de kerk. Hij was heel erg bevriend met de pastoor van de katholieke kerk maar ging toch voor zijn geloof naar de protestantse kerk toe midden in het centrum.

- Als laatste liepen we naar het standbeeld midden op de Heuvel. Het standbeeld stond eerst in Den Haag en vanaf 1887 in Tilburg. Mensen dachten dat hij altijd naar het zuiden moest wijzen omdat hij daar naar toe wees maar hij stond alleen maar naar het zuiden omdat hij dan naar de straatkant toe keek. Ik vind het standbeeld eigenlijk niet zo mooi omdat als je naar beneden kijkt je een fietsenstalling ziet. (562 woorden)