Stadswandeling

  • Datering van de gebeurtenis: 2008

We begonnen met de stadswandeling op 17 september vanaf 11:00 uur tot kwart voor 1. We begonnen vlakbij het archief en we kregen een rondleiding door Tilburg, waar we bij bepaalde plekken stil bleven staan. Dat waren de plekken waar Willem II een grote rol speelde. We kwamen als eerst bij de kazerne. Daar is een steen in gemetseld die Willem II er in heeft gelegd. Het gebouw was eerst groter maar nu hebben ze het verbouwd en een stuk verkleint. Dat is erg jammer omdat je het zo nu niet meer in de werkelijke staat kunt zien. Toen zijn we doorgelopen naar het paleis dat Willem II heeft laten bouwen. Ook daar hebben we op een plek gestaan waar Willem II zijn eigen huis had. Hij kwam naar Tilburg omdat hij hier zijn vrijheid had. Maar zijn vrouw wilde liever niet naar Tilburg. Willem II ging altijd alleen naar zijn veilige plek. Ook kwam Willem II naar Tilburg om de Belgen die in opstand kwamen tegen te houden. Het was een bijzondere ervaring om op de plek te staan waar Willem II heeft gewoond. En waar hij in is overleden. Er wordt gezegd dat de pastoor bij het overlijden was van Willem II. De roddel gaat dat de pastoor die katholiek was Willem II die protestant was bij zijn overlijden heeft gedoopt. Maar er zijn geen duidelijke feiten.

-

Na het bezoek van het palies van Willem II zijn we naar het standbeeld gegaan in Tilburg zelf. Dit is een vernieuwd standbeeld van het hoofd van Willem II. Het andere standbeeld is helaas kapot gegaan door de vele werkzaamheden aan de weg. Dat is erg jammer want nu kunnen mensen het werkelijke monument niet meer in echte leven zien.

Toen zijn we doorgelopen naar het kerkje in Tilburg. Willem II bezocht het kerkje regelmatig. Hij had in het kerkje zelfs een eigen bankje. Het was een kerkje wat veel betekende voor Willem II.

Toen zijn we doorgelopen naar de heuvel. Daar staat het standbeeld van Willem II. Het standbeeld stond eigenlijk eerst in Den Haag. Maar toen is het naar Tilburg gekomen omdat Willem II in Tilburg een belangrijk persoon is geworden. Hierdoor hebben we toch een mooie herinnering aan wat Willem II allemaal in Tilburg heeft meegemaakt. En wat hij voor mensen allemaal heeft betekend.

Jeske Voogd