Feest der herkenning

  • Datering van de gebeurtenis: 08-09-2008

Feest der herkenning in gebouw voormalige Leo-school

Vele vroegere schoolkameraden ontmoetten elkaar op 6 september 2008 in het gebouw van de voormalige Leo-school, waarin tevens de IVKO-mavo gevestigd is geweest, aan de Leo XIII straat. Onder hen bevonden zich Jac de Cock (geboren 3-7-1940) en Joost de Bresser.

Het was een waar feest der herkenning en vele herinneringen werden opgehaald en gedeeld, vooral ook herinneringen aan de onderwijzers en fraters die verbonden waren aan bovengenoemde school. Vele schoolfoto's en rapporten werden aangeboden aan de vrijwilligers van "Het Geheugen van Tilburg" om gescand en aldus vereeuwigd te worden.

Joost herinnert zich nog levendig de heer Schellen (bijnaam Kop Schellen) en de gymlessen, door hem gegeven, begeleid door ritmische tikken met de bezemsteel op de tonen van het lied: "ee pompee poedernee poedernaska". En die stok schoot natuurlijk weleens uit.....

Centraal in de herinnering van Jac staat de wel zeer charismatische en aimabele persoonlijkheid van frater Nicolaus, in zijn ogen een christen in de ware zin des woords. Dat bleek vooral ook met Sinterklaas, toen aan het adres van de kinderen De Cock een doos werd bezorgd waarvan de herkomst in eerste instantie onduidelijk was. Na enig gedegen speurwerk bleek frater Nicolaus de gulle en goede gever te zijn. De kinderen De Cock waren vroeg verweesd. Moeder was overleden in november 1952 en vader al eerder. De acht kinderen, van wie de oudste in die tijd 23 was, deelden het ouderlijk huis in de Leo XIII straat. De welhaast legendarische frater Nicolaus had ook een radio aangeschaft en een zogenaamde wire-recorder waarmee programma's opgenomen konden worden. Hij is lang hoofd van de lagere school, de Leo-school, geweest. Jac volgde zijn spoor nog tot hij in Cuijk een Mavo stichtte, maar raakte het later bijster. Frater Nicolaus schijnt "zijn toog aan de kapstok" gehangen te hebben en in het huwelijk te zijn getreden. De broers Jos en Jac communiceerden in later jaren alleen nog met hem via Kerstkaarten.

Memorabel is ook dat in de wintermaanden de binnenplaats van de school vol water gespoten werd ten behoeve van de ijspret van de jongens. En het toneelstuk "De Zwarte Bandiet", opgevoerd in 1953, mag ook niet vergeten worden (zie bovenste foto).

Aanvankelijk was er lager onderwijs in het gebouw aan de Leo XIII straat en een Handels Ulo (tot 1958). Deze laatste werd in 1958 opgeheven.

Over frater Adelhart, hoofd van de Handels Ulo, deed het verhaal de ronde dat een sneeuwbal, op hem afgevuurd door zijn onstuimige scholieren, zijn gezicht raakte tussen oog en bril. Hij was furieus.

Deze anekdotes zijn natuurlijk nog onbeperkt uit te breiden.

In later jaren herbergde het gebouw de IVKO-Mavo Skarabee en tegenwoordig zijn er onder meer de ateliers van beeldend kunstenaars en van vormgevers te vinden.

Jac ging zijn toekomst in na zijn eindexamen en vond later een baan bij het bestuur van de Vereniging "Ons Middelbaar Onderwijs" als salarisadministrateur. Op het moment dat ik dit schrijf, in september 2008, is hij, na een carrière van 37 jaar, alweer acht jaar gepensioneerd.

Met dank aan Jac de Cock

Afbeeldingen (van boven naar beneden):

Opvoering van het stuk "De Zwarte Bandiet" (1953)

Schoolreisje met stoomschip "De Waterman"

Schaatsen op het schoolplein (voorste rij, tweede van links: Jac de Cock)