Een zingende Tilburger in de USA. Tony Ansems (1)

  • Datering van de gebeurtenis: 1958 - 2008

Zanger en tekstschrijver uit Tilburg in de USA.

Door een artikel in ‘Het Geheugen van Tilburg' van 31 maart 2008, over Tony Ansems werd ik verrast. Verrast door de naam Tony Ansems en door de presentatie van drie kostelijke liedjes in Tilburgs dialect. Tony ken ik van vroeger - uit het begin van de jaren zestig - en ik heb hem en zijn vrouw Rita in 1967 bezocht in Amerika. Naar aanleiding van het artikel in "Het Geheugen van Tilburg" heb ik weer contact met hem opgenomen. Per e-mail kwam ik er achter dat hij meer dan een ‘dedicated' tekstschrijver en muziekliefhebber is. Luisterend naar zijn liedjes moet ik vaststellen: Tony is Tilbúrger én tekstkunstenaar. Tilburger, ondanks dat hij en zijn vrouw Rita in Amerika ‘wortel hebben geschoten'. Mede dankzij hun daar geboren zonen Peter, Robert, Gregory, hun schoondochters Kathy, Tracy en Monica. En natuurlijk door hun vele kleinkinderen.

‘Tilburgse Liekes - American Style'. Met deze titel stuurde Tony Ansems mij een aantal leuke Tilburgse liedjes op cd. Op dezelfde cover zien wij een lachende Tony Ansems, op een paard met gitaar in de hand. Een ruim palet aan gevoelens klinkt door in zijn repertoire van liedjes. ‘Liekes', zoals hij deze op de cd-cover noemt. Sommige spreken mij aan uit nostalgie. Andere zijn humoristisch, een enkele bijna carnavalesk en weer andere klinken weemoedig; een verhuld heimwee naar Tilburg. In ‘De Hasseltse Kapel', een lied met tekst van Rita en Tony, geeft hij een goed herkenbare sfeer van weleer. In ‘Pieter Post Plein' laat Tony zich even vervoeren naar de buurt van zijn eigen oude woonadres, de Pijlijserstraat. Alle liedjes zingt hij in een onvervalst Tilburgs dialect. Bewonderenswaardig voor iemand die al 45 jaar in de USA woont. Een oud klasgenoot van Tony op de Norbertus ulo in Tilburg zei, "het voordragen van toneel- en muziekstukjes deed hij toen al goed en graag".

Op de cd staan 16 liedjes in het Tilburgs dialect. Liedjes waarvoor hijzelf de tekst schreef. Een paar samen met zijn vrouw Rita met Wil van Oudheusden. Alle liedjes zijn op muziek van bekende Amerikaanse songs. Sommige in vlot tempo en weer andere in een slepend of walsachtig ritme waarin ‘Country' doorklinkt. Tony Ansems vindt het een hele eer om liedjes te schrijven op songs van: Hank Williams, Sonny Curtis, Ernest Tubb, Mell Tillis, Buddy Holly, enz.

Tony vond het samenstellen van zijn CD ‘Tilburgse Liekes - American Style' een van zijn gezelligste projecten. De CD is in een studio opgenomen en ‘ge-mastered'. Afgelopen 40 jaren heeft hij niet zoveel Nederlandstalige liedjes geschreven, schrijft Tony. Wel schreef hij veel Engelstalige liedjes die hij presenteerde op vergaderingen van de ‘Songwriters Group' in Wisconsin, de SOWI. Mede door ontvangen reacties per post en óók door publicatie op de website van ‘Het Geheugen van Tilburg' vond hij aanleiding om zijn hobby weer op te pakken. Resultaat een CD met Tilburgse Liedjes in American Style. In een begeleidende brief meldde Tony dat hij het leuk vond om de liedjes op een CD te zetten en aan vrienden en kennissen te geven. "Als deze liedjes een lach, of een traan opwekken, dan kan ik zeggen Mission accomplished", schrijft Tony.

Afbeelding 1. De cover van de CD met een recente opname van Tony Ansems, op paard en met gitaar inde hand.

Afbeelding 2. Een oude schoolfoto uit 1956 van leerlingen van Norbertus ULO, aan het Van Tulderplein in Tilburg. In de cirkel Tony Ansems. Vlak boven de leraren (zittend), v.l.n.r. frater Revocatus, dhr. Maas, frater Chromatius, dhr. Appels en frater Ansbert.

Audio 3. Pieter Post Plein. Muziek: Danny Dill & Mell Tillis. Tekst: Tony Ansems.

Audio 4. Achter in de Sintel Pad. Muziek: Hank Williams. Tekst: Tony Ansems.

Audio 5. De Hasseltse Kapel. Muziek: Fred Rose. Tekst: Rita en Tony Ansems

Audio 6. Agge Oew Mundje Goed Ruurt. Muziek: Hank Williams sr. Tekst: Tony Ansems.