Sjef van Herpt; Leoschool

  • Geboortedatum: 01-05-1928
  • Sterfdatum:

De familie Van Herpt, is geen oude Tilburgse familie, maar afkomstig uit de regio Heusden. De naam, als de firma Van Herpt, Tongerlose Hoefstraat 78 is meer bekend. Deze aannemerij was actief tot 1968, en opgericht op 1 mei 1928,
de geboortedag van zoon Sjef. Sjef was één van de acht kinderen Van Herpt,
maar niet van plan om in de aannemerij te gaan werken.
Na de lagere school in de Hasseltstraat 198, volgde de ‘Handelsdagschool’ oftewel de vervolgopleiding van de Leoschool. Volgens Sjef werd naam MULO nauwelijks gebruikt, iedereen sprak over de handelsdagschool. Het was toen 1943 (foto 1) en op vijftienjarige leeftijd werd het al uitkijken voor razzia’s . Schuin tegenover zijn geboortehuis, Tongerlose Hoefstraat 64, was de ’Rooi Pannen’, waar de Duitse bezetting enkele houten stallen had gemaakt voor de tientallen paarden. In de zomer van 1944 zijn die stallen afgebrand, wat enorme indruk heeft gemaakt omdat iedereen bang was voor represailles. Op allerlei manieren had de Tilburgse bevolking de toegang belemmerd van de brandweer om de brand te komen blussen. Gelukkig is dat zonder nadelige
gevolgen afgelopen.

In die tijd was de Zuidkant van de Tongerlose Hoefstraat en de Westkant van de tegenwoordige Ringbaan-West nog weiland. Een heerlijk terrein om als kind te kunnen spelen en met groepen jongens ruzie te maken van ‘de Hasselt tegen Kwaadeind’!
Zelfs de Vredeskerk ontbrak nog. Die kwam pas in 1950.

Aan het eind van de oorlog was de Leoschool niet meer beschikbaar voor de lessen. Sommige lessen werden in fabrieken gegeven maar Sjef kreeg toen les in het klooster, Lange Nieuwstraat 222. In mei 1945 was het dubbel feest. Nagenieten van de landelijke bevrijding maar ook de viering dat het hoofd van de school Frater Eustatius 25-jaar geleden was ingetreden bij de congregatie (foto 2 & 3).

Op 1 juli 1947 werden de diploma’s aan de examenkandidaten uitgereikt
(foto 4 & 5) en begon het zwerven voor Sjef door Nederland, om zijn loopbaan te eindigen als boekhouder bij het GAK in Maastricht. In 2005 nam hij met zijn vrouw het besluit om terug te keren naar Tilburg, na bijna zestig jaar afwezigheid voor Sjef . En dat is even wennen. Waar is de ruimte gebleven waar je als kind in Tilburg aan gewend was? Daarbij het kost het heel wat moeite om her-en-der de weg te vinden met al die nieuwbouwwijken.
Wonend boven het Koningsplein blijken er genoeg activiteiten, als alternatief, om van te genieten.

Media