100 jaar gebouw voormalige Leo-school

  • Datering van het verhaal: 7 september 2008
100 jaar Leoschool

Aan de oproep:- Wie heeft er herinneringen aan de Leoschool in de Leo XIII-straat van Tilburg ?" - werd op zaterdag 6 september 2008 door velen gehoor gegeven. De bewonersgroep ‘Van De Nieuwe Dingen' had een prettige ambiance geschapen die door de talrijke bezoekers op prijs werd gesteld.

Deze open dag in de voormalige Leoschool werd ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van het gebouw georganiseerd. Tijdens deze open dag konden de talrijke bezoekers herinneringen ophalen aan de hand van foto's, documenten en rondleidingen door het gebouw.

Het was een drukke van belang bij de stand van onze site. Velen maakten voor de eerste keer kennis met "het geheugenvantilburg". Voor anderen was het een bekende site, die zij regelmatig bezochten. Een enkeling had er reeds één of meerdere verhalen opgeplaatst. Een groot aantal foto's en documenten is op deze dag door de vrijwilligers Wilma, Petra en Rien ingescand. Ineke verzamelde op deze dag meerdere verhalen.

De Leoschool werd opgericht door de Fraters van Tilburg. In eerste instantie was de Leoschool bestemd als lagere school. Later kreeg het een functie als handelsulo en in de Tweede Wereldoorlog fungeerde de school als noodhospitaal. In de jaren zeventig werd het gebouw gebruikt door de Skarabee-mavo. Deze zou in 1995 opgaan in de Beatrixmavo, nu het Beatrixcollege genoemd dat nu gevestigd is in de Reeshof.

Onder leiding van architect Frans Bedaux kreeg de Leoschool een nieuwe bestemming en werden de lokalen verbouwd tot wooneenheden met ateliers voor beeldend kunstenaars. De aula kreeg de functie van gastatelier, waar kunstenaars uit binnen- en buitenland gastvrijheid werd verleend om een periode de beschikking te hebben over een groot atelier. De stichting ´Van De Nieuwe Dingen´ die dit mogelijk maakte, is daarna overgenomen door Stichting Fundament.

Op o.a. een sfeervol terras werden buiten het gebouw herinneringen opgehaald. Vele handen werden er geschud en oude klasgenoten troffen elkaar weer (na soms) tientallen jaren.

Een enkeling was gewapend met een fotoalbum van de ouders opzoek naar een klassenfoto van haar vader.

Het leek of de tijd stil gestaan had, de oudste bezoeker was maar liefst tweeënnegentig, één van de eerste leerlingen van de school.

Al met al een enorm succes voor zowel bezoekers, de organisatoren en onze site. In de toekomst zullen er meerdere interviews gepubliceerd worden.

Rien van der Heijden
September 2008 (2-001)

Bijlages:

Foto 1: Gewapend met het fotoalbum op zoek naar de klassenfoto van haar overleden vader.
Foto 2: Eén van de velen unieke documenten, gefotografeerd omdat het iets groter dan A4 was.
Foto 3: Petra Robben in gesprek met de oudste bezoeker de heer Vos
Foto 4: De stand van onze site
Foto 5: Wilma in gesprek met de heer Vos

(Foto's auteur 6 september 2008)

Media