Gouden bruiloft Piet en Wil Vromans

  • Datering van de gebeurtenis: Juli 2008

Het begon allemaal in de Molenstraat in Berkel op de eerste zondag van mei in 1952. Wil Jansen stond te wachten op ene Jan Kersemakers, maar de achttienjarige Berkelse Piet Vromans vroeg aan Wil: ‘Wè staode gij hier te doen?' Daarop bracht hij haar op de fiets naar huis in Tilburg naar het Pieter Postplein. Een zoen, een vrijage, een huwelijk en ondertussen zijn er zesenvijftig jaar verstreken. Piet en Wil Vromans zijn op 29 juli 2008, vijftig jaar getrouwd.

Piet was één van de vijf kinderen Vromans aan de Molenstraat in Berkel. Het gezin had een kruidenierswinkel. Rondom hen was meer middenstand; smid Van der Meijden, tegenover Vromans was Bakkerij van Gerven, Witlox met bloemen en heel schuin tegenover textielwinkel Kampshoff. Een eindje verderop, dus bij de Berkelse kerk, zat een oom van de Vromansfamilie met een handel in textiel ‘ Ome Nelis de Bont'. Wil Vromans was afkomstig uit een stomerijfamilie in Tilburg. Zowel Piet als Wil werkte op respectievelijk achttien- en zestienjarige leeftijd bij textielbedrijf A & N Mutsaers aan de Pironstraat in Tilburg. Hij in de weverij voorbereiding, zij in de stopperij. In 1967 ging de hele Tilburgse textielindustrie ‘op zijn kont'. Talloze textielwerknemers waren gedwongen om uit te kijken naar een andere baan. In 1968 had Piet zijn zinnen gezet op café ‘t Raadhuis aan de Raadhuisstraat. Wil had destijds nèt haar rijbewijs gehaald. Piet sommeerde haar maar eens naar Tilburg te rijden. ‘Ga thuis maar eens vertellen dat we een cafébedrijf gaan beginnen.' Aldus geschiedde. Wil kreeg geen zegen van haar moeder, eerder waarschuwingen voor het drukke bestaan. Ondanks deze demotivatie zetten Piet en Wil hun zinnen tóch door. Hun cafébedrijf aan de Raadhuisstraat bloeide als nooit tevoren.

Zo bouwden zij binnen vijf jaar tijd een kleine en een grote zaal bij de bestaande caféruimte. Bovenop het pand verrees een heuse woning. Het kindertal was ondertussen al compleet; de twee oudsten André en Marion werden namelijk geboren op het Heuneind, een houten noodwoning die overgebleven was uit de wederopbouwperiode. De twee jongste kinderen, Désirée en Yvonne kwamen in de Prinses Irenestraat op de wereld. Het gezin groeide op in de drukte van werken en leven. De kleine Yvonne tapte zelfs haar eerste biertje, staande op een houten bierkratje. Het gezin Vromans bleek een thuishaven voor vele verenigingen; zo waren daar onder andere de Bridgeclub, de White Demons, de KPJ, vijf biljartverenigingen, de EHBO en twee gildes kind aan huis. Zelfs de eerste kindercrèche van Berkel-Enschot begon in de grote zaal van Piet en Wil Vromans. Daarnaast waren er uiteraard regelmatig bruiloften en partijen, begrafenissen en als jaarlijks hoogtepunt de kermisdagen. ‘Het was een druk, maar mooi bestaan. Door gezamenlijk hard te werken en door nooit ofte nimmer de ander in zijn eentje aan zijn lot over te laten, hebben we het gered. Tot 1989 woonden en werkten zij met veel plezier in cafe het Raadhuis. Daarna konden Piet en Wil van hun ‘rust' gaan genieten.

‘Rust? Welnee, we zijn nog steeds enorm actief!' Piet en Wil blijken enorme levensgenieters. Zo gaan zij een aantal keer per jaar heerlijk op vakantie. ‘We hebben de hele wereld gezien!' Het echtpaar kaart met vrienden en familie. De dames doen jokeren, de mannen hoogjassen. Daarnaast zijn beiden nog actief bij het Hubertusgilde, de biljartclub én als vrijwilliger: jeu de boules met de ouderen. Dat laatste zegt genoeg; Piet voelt zichzelf op 74- jarige leeftijd nog niet bij de ouderen behoren! Mensen van deze tijd dus. Zo zegt Wil op mijn vraag wat het geheim is van vijftig jaar huwelijk: ‘Je kiest voor elkaar, en dan moet je ook voor elkaar gaan. Jawel, vrouwen komen van Venus en mannen komen van Mars. Dat is een wereld van verschil. Maar met verdraagzaamheid en een goede gezondheid kom je een heel eind. Dat maak je allemaal niet zomaar meer mee.' Vijftig jaar huwelijk dus. Dat moet gevierd! Op dinsdag 29 juli 2008.

Dit artikel verscheen in weekblad De Nieuwe Schakel, week 29 2008