De Motorhut

  • Datering van de gebeurtenis: jaren 50 t/m jaren 70

Eis Hindriks (geboren 02 april 1912 te Assen & overleden 10 januari 1995 te Tilburg) trouwde in 1936 met Friezin Klaasje de Ruiter. Zij kregen een dochter en een zoon. Na enkele omzwervingen vestigde het gezin van Eis Hindriks zich in Tilburg, met een handel in motoren en scooters. De zaak was in de jaren vijftig gevestigd aan de Gasthuisstraat / Gasthuisring te Tilburg, op nummer 44 en genaamd ‘De Motorhut'.
De Motorhut was gelegen rechts naast de winkel met huishoudelijke artikelen, die gevestigd was op de hoek van Gasthuisstraat - Lange Nieuwstraat en gedreven werd door de moeder van ‘Van Helfteren'.
Deze twee panden veranderde later in één vestiging voor Wedeka, merknaam voor vuurhouten stelling- en interieursysteem.

De gevel onder de etalageruit van De Motorhut was voorzien van groen geglazuurde tegeltjes. Op de etalageruit zelf stond in gebogen lijn, met blokletters „De Motorhut" en daaronder ‘Eis.Hindriks'.
De vloer van de showroom was een combinatie van zwarte achtkantige tegeltjes en kleine witte vierkante tegeltjes.
Zie afbeeldingen 1 & 2.
Bij de bouw van Ekkersrijt 10 - eind jaren zeventig - zijn deze tegeltjes uit de showroom nog hergebruikt voor de aanleg van een terras.

Op de achterplaats van Gasthuisstraat / Gasthuisring 44 was de werkplaats en stalling.
Zie afbeelding 3

Regelmatig organiseerde Eis Hindriks shows in de Harmonie.
Zie afbeelding 4 & 5
Om de ruimte te decoreren werden door familie Eras wollen stoffen geschonken, die na afloop van de show mochten worden behouden. Er zaten soms kleine foutjes in, maar die waren amper zichtbaar. De stoffen waren dusdanig mooi dat er kleding van werd gemaakt.

Onderdelen werden besteld bij Technisch Handelsbureau Kees Omtzigt te Leiden. Kees Omtzigt kwam deze zelf brengen. De zakelijke relatie groeide uit tot vriendschap.
Zie afbeelding 6

De Motorhut was tevens het verzamelpunt van Vespa club Holland, afdeling Tilburg. De Vespa was destijds erg populair en de Tilburgse club was dan ook erg actief in die tijd. De clubleden maakten regelmatig uitstapjes en gaven ‘acte de presence' bij diverse feestelijkheden.
Voorbeeld afbeelding 7
Een uitstapje van de Vespa club.
Op de foto staan o.a. Ton van Beurden & Henk Nijssen.
Wie herkent nog meer mensen op deze foto en kan iets over het uitstapje vertellen?
Voorbeeld afbeelding 8 t/m 11
Bij huwelijken vormen Vespa club Tilburg soms een erehaag bij de kerk. Dat dit door de bruidsparen erg op prijs werd gesteld getuigen de bedankjes van bruidspaar Hans & Ria Eras en van Gerrit van Dooremaal & zijn vrouw.
Voorbeeld afbeelding 12
Ook bij de sinterklaasintocht liet Vespa club Tilburg zich niet onbetuigd.
De zwarte piet vooraan is Eis Hindriks.

De Motorhut verhuisde van de Gasthuisstraat / Gasthuisring naar de Zomerstraat / Heuvelstraat en was daar gevestigd vlakbij de hervormde kerk. Tussen kerk en ‘De Motorhut' in waren een sigarenwinkel (Mutsaerts) en een schilderijenzaak plus lijstenfabriek (H. Briels-Buddemeijer) gevestigd.

02 juni 1962 vestigde ‘De Motorhut' zich aan de Lange Schijfstraat / Noordhoekring, op nummer 41 en werd uitgebreid met een autogarage. Daarvoor had een flinke verbouwing plaatsgevonden.
Zie afbeelding 13 t/m 15
13: Woonhuis. Links van het huis moet de nieuwe showroom + garage
komen.
14: Achterkant woonhuis. De inpandige poort wordt uitgebroken.
15: Bouwplaats voor showroom + garage
De uiteindelijke verhuizing ging met enig spektakel gepaard.
Zie afbeeldingen 16 t/m 21
16: Verhuisrit verloopt via de Schouwburgring.
Op de achtergrond is de Schouwburg zichtbaar
17: Aankomst bij het nieuwe pand.
Staand achter de verhuiswagen, Eis & Klaasje Hindriks-de Ruiter.
18: Eis & Klaasje Hindriks-de Ruiter temidden van leden Vespa club
Tilburg.
19: De garage tussen showroom en woonhuis in. Voorheen, zie foto 13.
20: Eis Hindriks in zijn nieuwe showroom
21: Vele bloemstukken werden aangeboden ter gelegenheid van de
opening.

 

07 april 1964 trouwde dochter Anneke met Gerard van Erve. Een scootergeleide kon natuurlijk niet uitblijven.
Zie afbeelding 22
De foto is genomen voor de kerk (O.L. Vrouw van Altijddurende Bijstand) aan de Gasthuisring.

Sowieso maakte Eis Hindriks veel reclame voor zijn zaak en bedacht hij stunts hiervoor. Zo is hij eens vlak voor aanvang van de TT in Assen, met een scooter voorzien van reclame, illegaal het circuit opgereden. Hij reed net zo lang door totdat baancommissarissen hem van het circuit haalden. Als trouwe bezoeker van de motorraces zal de ludieke actie hem niet al te zwaar zijn aangerekend.
Tevens was Eis Hindriks actief in het bestuur van BOVAG.

In de jaren zeventig hield De Motorhut op te bestaan.

Eis Hindriks heeft nog een tijd lang het pand verhuurd aan Auto Noordhoek (Bastiaansen) en vervolgens het pand verkocht aan 'Jansen & v Rijswijk'.


Zoals iedere dealer had Eis Hindriks stickers met zijn naam erop. Tot aan zijn overlijden gebruikte hij deze om zijn fiets te markeren.
Zie afbeelding 23
Mijn man - oudste kleinzoon van Eis Hindriks - heeft de fiets tot eind vorig jaar bewaard. De fiets was toen echt vergaan.


Vespa club Holland is inmiddels VSN (Vespa Scooterclub Nederland) geworden. Het is nog steeds een landelijke organisatie. Deze overkoepelende organisatie is het verbindende element van de Nederlandse Vespa Clubs. Hieronder valt ook de huidige VSCB (Vespa Scooter Club Brabant).


Dank aan mijn schoonmoeder Anneke van Erve-Hindriks voor het ter beschikking stellen van de foto's 1 t/m 22.