Immigratie in de twintigste eeuw

  • Datering van het verhaal: 1890-1940

Wij laten U getuigen zijn van het intreden van één van de velen zusters van Liefde. We starten met de schets van de komst van de grootouders van zusters Ansfrida vanuit Zevenbergen naar Tilburg.

Van Zevenbergen naar Tilburg

We nemen u mee terug in de tijd, Gerardus van Loon zag op 1 december 1858 in het West-Brabantse Zevenbergen voor het eerst het daglicht. Zijn jeugd is niet te reconstrueren, daarom een sprong in de tijd. Op een dag werd hij het eens met de in jaren even oude Johanna van der Luijtgaarden en zij stichtten een gezin. In Zevenbergen had het stel naast een stalhouderij een tuinderij.

Een dubbelberoep was overigens in deze tijd geen uitzondering. In ons eigen Tilburg kwamen wij dat veelvuldig tegen. Als het echtpaar de vijfendertig jarige leeftijd heeft bereikt (1893), wordt hun zoon Gijsbertus Leo geboren op de negentiende februari. Het gezin woonde op dat moment nog in Zevenbergen. In de tuinbouw ging het minder en Gerardus verzocht zijn Johanna om hun boeltje in te pakken. Ze streken neer in Tilburg. Deze industriestad was in opkomst en voor de buitenwereld leek er voldoende werk te zijn. Voor wie geluk had, was dit het geval, velen kwamen aan de armen. Het echtpaar had de wind in de zeilen, ondanks dat het niet altijd makkelijk was. Gerardus moest zijn Johanna al snel afstaan Oma van Loon overleed in 1922 en Gerardus zelf dertig jaar later in 1952.

Gijsbertus van Loon(zoon van Gerardus en Johanna)

Gijsbertus Leo van Loon ging in Tilburg aan de slag als tuinman. Hij ontmoetten de Tilburgse Anna Maria Theresia van Iersel, zij was vier jaar ouder. Deze twee stapten op 2 juli 1919 in het huwelijksbootje, vastgelegd in een trouwakte bij de gemeente Tilburg.

De broers van de bruid en bruidegom, beiden 34 jaar, treden op als getuigen. Zij waren van beroep bankwerker en hovenier. Het gezin werd gezegend met zes kinderen resp. Annie, Gerard, Ad, Louis, Bert en Ria. Via de Broekhovenseweg (inwonend bij "Ome Bertus") en de Schoolstraat betrok het gezin een gemeentewoning aan de Jacob van Oudenhovenstraat 44. Toen de kinderen groeiden qua omvang werd eveneens deze woning wat krap. Pa van Loon hield duiven, voor andere beesten en activiteiten was er helaas geen plaats. Zus Anna werd door pa van Loon gepolst of zij geen goedwoordje kon doen bij haar man Graatje Remmers. Enkele huizen in hun straat waren van Fons Remmers. Een aannemer in bonus en woonachtig in de Hoefstraat tevens de zwager van Anna. Op 5 februari 1937 kon Gijsbertus zijn gezin bij de gemeente inschrijven op het adres Jacob van Oudenhovenstraat 51.Onze hoofdrolspeelster Ria was net 8 jaar oud. We maken even met u een rondje langs de slaapkamers. Op de (afgetimmerde) zolder sliepen Gerard en Ad. Op de 2 kamers aan de voorkant sliepen respectievelijk: Bert en Louis en hun ouders. De kamer aan de achterkant was voor de twee meisjes Ria en Annie. De zolder is op verzoek van pa van Loon vooraf nog afgetimmerd. Hij was zo slim om eerst de huur vast te leggen bij zijn nieuwe huisbaas Remmers en daarna het verzoek te uiten om de zolder aan te passen. (Zonder dat de huur aangepast zou worden). Hij kreeg zijn zin.

Na deze rondgang verlaten wij (tijdelijk) het gezin, in onze volgende bijdrage zullen we inzoomen op Ria van Loon, onze "rode draad".

Rien van der Heijden
Juli 2008 (174)

Met dank van:
Generaal Archief Zusters van Tilburg, Regionaal Archief Tilburg
Familie van Loon
zuster Ansfrida, zuster Johannes.

Bijlages:

Foto 1: Gijsbertus van Loon, gemaakt in Tilburg 1919

Foto 2: Anna van Iersel

Foto 3: Trouwakte

Zie ook op onze site:

"Van Crisisjaar naar opbouwjaren"

Media