Opa wat is dat ?

  • Datering van het verhaal: 4 juli 2008

Op vrijdag 4 juli gingen wij met onze kleindochter Merel met de trein naar het Spoorwegmuseum in Utrecht. Ze keek daar met een zeer interesseerde blik rond.

Op een gegeven moment kwamen wij in het museum bij de een steenkolenbunker. Ze stond te kijken en vroeg verbaasd: Opa wat is dat, zijn dat zwarte steentjes. Samen met haar nam ik een kooltje in mijn hand en liet zien dat deze "steentjes" zwart afgaven. Ik legde haar uit dat ze gebruikt werden om vroeger de treinen te laten rijden. Het was mij duidelijk dat ze dit even moest verwerken in haar kleine hoofdje.

We gingen verder en zagen van bovenaf een tender met een locomotief. In de tender lagen nog kolen, dezelfde " zwarte steentjes", waarmee ze eerder kennis had gemaakt. Onze kleine ontdekte de kolen en wees mij erop.

Bij een stoomlocomotief liet ik haar zien waar de kolen in geschept werden om een vuur te maken. Als dit vuur brandden, kon de trein rijden. Haar logische opmerking, waar geen speld tussen te krijgen was, " er is nu geen vuur, dus de trein kan niet rijden" .....

Op het station aangekomen, zag onze kleine Merel een trein binnen komen rijden. Ze vroeg waar het vuur was. Ik vertelde haar dat de trein tegenwoordig geen kolen meer nodig hadden. Ik wees haar op de draden boven de treinen, het was haar duidelijk. "O, net als bij papa's grasmaaier, de trein zit in het stopcontact", was haar logische conclusie.

Moe maar voldaan stapte Merel aan de hand van opa en oma op het perron op en neer tot de trein kwam die ons weer naar huis bracht. Onderweg keek ze met dezelfde interesse naar buiten als op de heenweg. Thuis bij papa en mamma en haar broer Lars was ze nog vol van de treinen die op vuur reden en de treinen aan het stopcontact.....

Een volgende keer neem ik beide eens mee voor een ritje in een stoomtrein....

Rien van der Heijden
Juli 2008

Bijlages:

Foto's gemaakt door oma Anja

Foto 1: Merel bij de "zwarte steentjes"

Foto 2: De tender van bovenaf

Foto 3: Enkele trein naast elkaar, de stoomlocomotief voorop

Foto 3: Merel bij de stoomlocomotief

Media