Boek: Met Job op pad

  • Datering van het voorwerp: Mei 2008

‘Het boek ‘Met Job op pad' is een primeur voor Brabant én heel Nederland. Het is één van de allereerste uitgaven in het Jaar van het Religieus Erfgoed. In september en oktober staat heel Brabant bol van de activiteiten. De Enschotse Stichting St. Job heeft de primeur met dit prachtige exemplaar'.

Paul Spapens is apentrots als hij de eerste proefdruk in zijn handen houdt. ‘Goed werk, Jan, ik ben er enorm van onder de indruk!' Een schouderklopje van schrijver Paul voor fotograaf Jan Stads. Spapens en Stads werken regelmatig samen als het gaat om uitgaven over cultureel erfgoed en volkscultuur. Zo schreef Spapens voor ‘Met Job op pad' de verhalen bij het religieuze erfgoed van Berkel-Enschot, Heukelom, Udenhout en Tilburg. Jan Stads maakte foto,s, tekende de routes in op Google Earth en gaf het boekje vorm. Ook inwoners van Berkel-Enschot, het echtpaar Mansueta en Frans van Hest, hielpen mee de routes te bepalen. Het is een zeer handzaam boek geworden met praktische ringband, overzichtelijke pagina's en een groot lettertype. ‘Veel senioren zullen het boekje graag gaan gebruiken, dus een aangepast lettertype is erg nuttig'.

‘Inwoners van Berkel-Enschot zullen verrast zijn als zij zien hoe rijk hun dorp is aan religieus erfgoed. De eeuwenoude Toren, de put van St. Willibrordus, twee kloosters van formaat: Trappisten en Trappistinnen! En welk ander Brabants dorp heeft twee wegkruizen? Zelfs Heukelom heeft er twee! Wat een rijkdom! En dat alles is zeer zorgvuldig en goed bewaard gebleven. Echt erf-goed, dus. De Stichting St. Job verdient daarmee een pluim. Als geen ander zijn zij in staat om een eeuwenoude traditie, de bedevaart naar St. Job, op een eigentijdse manier weer nieuw leven in te blazen! Complimenten dus aan deze stichting.' Paul Spapens blijft stuiten. Ondertussen bladert hij in de proefdruk.

‘Het boek geeft enorm veel informatie over de achtergronden van het religieuze leven. Dat moet onze generatie doorgeven aan de volgende generatie. Kijk, jij bent in de Berkelse kerk gevormd', zegt Paul Spapens tegen mij, ‘maar wist je hoeveel mooie details er te zien zijn? Wist je dat er in het koor van de St. Willibrorduskerk zeven glas-in-loodramen de zeven sacramenten verbeelden'? Nieuwsgierig geworden bekijk ik de foto van het sacrament der huwelijken. Ik zie een kip en een passiebloem. De kip staat voor bescherming en vruchtbaarheid, de passiebloem voor het lijden van Christus. Nee, inderdaad, dit soort details heb ik nooit meegekregen.

Paul Spapens weet nog veel meer leuke anekdotes. Op zondag 18 mei 2008 gaat hij dan ook als eerste voorop in een fietstocht. ‘We vertrekken bij de Enschotse kerk. Vervolgens fietsen we met een omweg naar Tilburg. De tocht is weliswaar maar twintig kilometer. Door overal stil te staan bij kapellen, kruizen en kerken zullen we er wel de hele middag mee bezig zijn. Spapens nodigt inwoners van Berkel-Enschot uit: ‘Fiets mee en speld uw medaille van Christoffel op uw borstrok voor een veilige tocht van Enschot naar Tilburg!'

Het initiatief voor het boek ‘Met Job op pad' kwam van Paul Spapens. Stichting Sint Job besloot het uit te geven. Financiële bijdragen werden geleverd door de Dorpsraad van Berkel-Enschot, het Jacques de Leeuwfonds, het Boudewijn van Gorp-fonds, het Tivolifonds, Stadsmuseum Tilburg en de Provincie Noord-Brabant.

Afbeelding 1: Paul Spapens en Jan Stads

Afbeelding 2: Boekomslag, fotografie en opmaak door Jan Stads

NB.: Dit artikel werd geplaatst in De Nieuwe Schakel, weekblad van Berkel-Enschot-Heukelom, week 20, 2008.

Media