Theresia in de schijnwerpers

  • Datering van het verhaal: 11 april 2008
Mijlpaal

De beschrijving van de wijk Theresia en zijn bewoners op deze site is begonnen met een artikel betreffende de dichtgespijkerde woningen. Deze stonden op de nominatie om gesloopt te worden. Dit is gebeurd en op de voormalige locatie wordt anno april 2008 nieuwbouw gepleegd.

Na vele gesprekken met buurtbewoners is de geschiedschrijving betreffende de wijk Theresia in een stroomversnelling gekomen. Na oriënterende gesprekken is er zelfs een werkgroep geformeerd, die zich sterk gaat maken om verhalen en materiaal te verzamelen en te documenteren.

De werkgroep "Theresia in de schijnwerpers" werkt vanuit het wijkcentrum in Theresia. Zij hebben hier de mogelijkheid éénieder te ontvangen en hun foto's te digitaliseren. De Diamantgroep afdeling automatisering verzorgt de ondersteuning op computergebied en het wijkcentrum stelt o.a. hun scanner beschikbaar voor dit doel.

Het werkgebied van de werkgroep wordt begrensd door: Besterdring, Veldhovenring, Wilhelminapark (buitenkant), Gasthuisring en de spoorlijn. Hetgeen overigens niet wil zeggen dat de verhalen van bewoners buiten deze ring niet welkom zijn. Deze grenzen zijn indicatief en overschrijdbaar.

De meeste verhalen zullen op deze site te lezen zijn. Het plan is om ze in de toekomst te bundelen in een boekwerk en/of cd.

Er wordt hard achter de schermen gewerkt om samen te werken met o.a. bouwvereniging WonenBreburg. In de toekomst zullen zeker lijntjes gelegd worden richting Stadsmuseum, Heemkundekring, maandblad "Tilburg", Stadsgids en uiteraard Regionaal Archief Tilburg en de bibliotheek. Dit slechts om enkele plannen aan te tippen, de volgorde is willekeurig en niet limitatief.

Een andere wens van de werkgroep is om basisschoolleerlingen in de wijk te betrekken bij het project. Stappen in deze richting zijn reeds gezet.

Blij dit initiatief in dit bijzondere artikel nu wereldkundig te kunnen maken. Voor mij is dit artikel een mijlpaal(150 ste artikel). De wens om wijkverhalen van Theresia te bundelen in een mooi boekwerk had ik al bij mijn eerste artikel op deze site. Dat de plannen op het punt staan concreet ingevuld te gaan worden vind ik uiteraard geweldig.

Uw reactie is van harte welkom en ook u bent welkom in het wijkgebouw voor een praatje met of zonder plaatje.

Rien van der Heijden
April 2008

Bijlages:
1 tot 4
: Ontmanteling van een deel van de wijk
5: Na de sloop het uitzicht van familie van Rijen op de voormalige meisjesschool en kleuterschool (Fam. van Rijen)
6: Voormalige Theresiakerk (nu appartementen)
7: Winterlandschap, blik op de voormalige scholen (Fam. van Rijen)
8: Start van de nieuwbouw
9: Basisschool "de Stappen" (voormalige jongensschool)
10: Parkje achter de Bijsterstede
11: Oude Langstraat met op de achtergrond de kerk van het Gorike
12: Energieplein (voormalige locatie van de gasfabriek
13: Corné van de Ven draagt drie pc's over aan Ans van het wijkcentrum
14: Werkgebied van de werkgroep "Theresia in de schijnwerpers", de grenzen zijn richtlijnen, zij zijn overschrijdbaar....

Foto's 1,4,5,7: Familie van Rijen, hiervoor dank
Foto's 2,3,6,8,9,10,11,12,13: Rien van der Heijden
Foto 14: Gemeente Tilburg 1963, bewerkt door de auteur

Zie ook de andere artikelen over Theresia op onze site......