Dierentuin herinneringen

  • Datering van het verhaal: april 2008

Ga je mee naar de dierentuin....

Aan bovenstaande vraag werd van 5 april tot 13 april 2008 nog de vraag toegevoegd, "van Tilburg". De steller van de vraag doelde hiermee op de expositie op het voormalige terrein van de "Tilburgs Natuur Dierenpark".

Dit was een schoot in de roos en de initiatiefnemers mogen spreken van een succes. Het was in de Oude Waranda (veel) drukker dan normaal en als je de tijd nam om je oor te luister te leggen gonsde het er van de herinneringen.

Bij sommige foto's kon je de geluiden horen van de betreffende dieren. Op de plaats van de in 1973 verdwenen dierenverblijven stonden deze unieke foto's. Voor deze afbeeldingen zag je spontoon gevormde groepjes herinneringen ophalen. Ieder heeft het bezoek aan de dierentuin op zijn eigen manier ervaren en heeft hierbij zijn eigen herinneringen. Termen als; Weet je nog.....? Dat kan ik mij niet meer herinneren ! Ja dat was zo.... En nog veel meer spontane uitroepen waren te horen.

Tijdens ons bezoek besefte ik mij plotseling dat onze eigen kinderen geboren zijn, nadat de dierentuin was verdwenen. Het enige wat zij hiervan wisten, was hetgeen wij hen verteld hadden. Als we langs de voormalige ingang fietste hadden wij hen verteld: "Hier was de Tilburgse dierentuin". Nu konden zij zich een beeld vormen van de omvang en kregen een indruk van de dierenverblijven anno vijftiger, zestiger en begin zeventiger jaren.

Tijdens onze wandeling, stapte wij stap voor stap terug in de jaren zestig. Als begin vijftigers hoorde wij de verhalen van de zestigers, zeventigers en nog oudere mede-bezoekers.

Met onze kleinkinderen gaan wij zeker "Aapjes Kijken" in het Natuurmuseum Brabant. Voor wie de herinneringen vast wil houden heeft Nicole van Dijk, de kleindochter van voormalige eigenaar van het Tilburgs Natuur Dierenpark, een uniek boek geschreven. Zowel qua uitvoering als inhoud.

De samenwerking met o.a. het Stadsmuseum was wederom een succes te noemen, net als in Reeshof komt de geschiedenis tot leven. Helaas nu alleen in de periode van 5 april tot 13 april 2008. Maar toch.....

Rien van der Heijden
April 2008

Foto's genomen op 6 april 2008 door Anja en Rien van der Heijden

Tilburg Wiki

Alle rechten voorbehouden