Openbare school in de Molenstraat

  • Datering van het verhaal: Jaren twintig - dertig

Daar waar de Molenstraat overgaat in de Veldhovenstraat is een markering aangebracht in de vorm van een parkje, dat er in de twintiger jaren van de vorige eeuw al was. Net zoals de school aan het begin van de Molenstraat, bekend als de Wilhelminaschool, een van de twee openbare scholen in Tilburg. De bevolking van de Wilhelminaschool bestond voornamelijk uit kinderen uit de omringende volkswijken. Het onderwijzend personeel werd aangesproken met ‘juf' of ‘juffrouw' met ‘meester' of ‘mister'.

 

Schrijven leerde je met een griffel op een leitje. Eerst mooie schuine streepjes zetten, daarna op en neer halen. Na de griffel kwam dan de kroontjespen met een koperen busje eraan waar je de pen in kon klemmen. Het was de kunst het koper steeds zo mooi glimmend te maken als mogelijk. Schoonschrijven was een aparte kunst met dik en dun; die veel kinderen niet machtig werden.

Precies waar de Molenstraat eindigde, bij het Veldhovenparkje, stond een huis dat grensde aan de speelplaats van de school. Hier woonde het hoofd van de school, de bovenmeester. De tuin van het huis werd door een muurtje gescheiden van de speelplaats, maar in de muur zat een poortje dat toegang gaf tot de tuin. Daar hing een grote koperen bel. Iedere schooldag werd het einde van het speelkwartier aangekondigd door het flink luiden van de bel door een van de leerlingen, die daartoe door her schoolhoofd werd aangewezen. Dan stroomden de kinderen de klassen weer in, de meester wachtte een klein ogenblik tot alles weer rustig en stil was en hervatte dan de lessen.

Afb. 1 en 2: Collectie Regionaal Archief Tilburg (002702 en 059466). Op afb. 1 de Molenstraat, gezien vanaf de Veldhovenring. Links het poortje van de openbare school. Tilburg had destijds twee openbare scholen. Op afb. 2 een factuur van Aarts en Co aan de openbare school aan de Molenstraat.

Media