Gepubliceerd 27-02-2008 17:33 Spotschrift Adolf Hitler

  • Datering van de gebeurtenis: Tweede wereldoorlog

De vraag of Hitler ooit in het Goirke is geweest kan ik niet beantwoorden. Er circuleerde wel een spotschrift over hem in het Goirke.

Zie afbeelding 1

 

De Heer Maarschalk GOERING
De Heer PIERRE LAVAL, zijn ...??...
De Heer HIMMLER, zijn schoon ...??...
De Heeren FLANDIN, DEAT, ...??...
vrienden.
De Heeren DE LA ROQUÉ en DEGRELLE, zijn
leerlingen

melden U met diepe droefheid het zoo vurig verlang ...??... afsterven van hun Führer, die door U allen zoo liefelijk verwenscht werd, en bidden U te willen aanwezig zijn op de lijkplechtigheden van
ADOLF HITLER
Ridder in de Orde van het eiken kruis van ijzeren haken en oogen met aardappel- en wortelloof,
overleden aan de gevolgen van anschloeskoorts en van gebrek aan levensruimte, na een langdurige slepende blitzkriegepidemie.
De mis van rek-wie-hem-ether-nam zal worden gecelebreerd door een troep macaroni-fascisti onder de heldhaftige leiding van BENITO MUSSOLINI toti-derzelf-bidoodvalt.
Een grandiose blijde uitvaart in defilé zal voorbijtrekken te Parijs onder het Arc de Triomphe en geschouwd worden door de Heeren ROOSEVELT, WINSTON CHURCHILL en Gen. DE GAULE met hun gevolg, allen gezeten in den door GOEBBELS, minister voor nazipropaganda, daartoe speciaal ter beschikking gestelden gedenkwaardigen spoorwagen Compiègne Berlijn.
Noch bloemen, noch kronen, enkel
dansmuziek is troef.
Recht in de Put.
De Engelschen, Amerikanen en Russen kraaien Victorie. De Franschen, Belgen, Nederlanders en Noren deelen in de glorie. De Italianen zullen de dupe van de historie zijn, en de Duitscher is en blijft „dasselbe Schwein".

 

----
Mijn opa (Antoon Schoenmakers) - een fanatiek modelbouwer, woonachtig in het Goirke - wilde op geen enkele wijze geassocieerd worden met nazi-Duitsland.
In 1943 wordt verzocht een stuk over de Waffen-ss op te nemen in het tijdschrift ‘De Modelbouwer'.
Zie afbeelding 2.
Aan dit verzoek werd niet voldaan. Het tijdschrift werd uiteindelijk (eind 1943) overgenomen door de nazi's. Zoals al eerder beschreven in het artikel ‘Tilburgsche Eerste Modelbouw Club' op deze site, wilde mijn opa geen kopij afstaan toen ‘De Modelbouwer' was overgenomen door ‘Werkend Volk'. In maart 1944 ‘verzoekt' ene heer Schuurman-Stekhoven een cliché af te staan van het artikel, waarin mijn opa de proefrit met zijn smalspoorloc beschrijft, zoals eerder gepubliceerd in ‘De Modelbouwer' (mei 1943). Dit heeft de N.V. Uitgeversmaatschappij ‘De Esch' te Hengelo, met welbevinden van mijn opa, geweigerd.
Drie mei 1944 stuurt de uitgeversmaatschappij een kort bericht naar mijn opa: Geachte Heer Schoenmaker Tuerlings
Het is maar goed, dat we geweigerd hebben aan "Werkend Volk" het cliché van Uw smalspoorloc af te staan, want anders was U tusschen de kruiser Lützow en een onderzeeër terechtgekomen!

Een spotschrift over Adolf Hitler werd door mijn opa dusdanig gewaardeerd dat het de tand des tijds (deels) heeft overleefd.
Dit spotschrift kwam bij het uitzoeken van mijn vader's papieren te voorschijn. Wie het heeft opgesteld en/of heeft gedrukt weet ik niet. Misschien dat anderen hier meer over kunnen vertellen?!

Tilburg Wiki:

Dit verhaal heeft de volgende trefwoorden meegekregen: Hitler Tweede Wereldoorlog

  •   Chantal van Erve Schoenmakers
  •   0    0