Processie Theresia

  • Datering van de gebeurtenis: eind jaren 40

Op de afbeelding neemt mijn moeder (Toos/Tos van Dijk) deel aan de processie/bedevaart te Waspik.
In Waspik was de eerste Theresiakerk van Nederland gebouwd (1927), ter ere van H. Theresia van Lisieux. Vanuit Tilburg werd de eerste bedevaart (1928) naar Waspik georganiseerd.

In Tilburg kon je je als kind opgeven voor de processie naar Waspik. Mijn moeder heeft diverse keren meegedaan. Deze foto is genomen, ergens in oktober, eind jaren veertig. Zij zag het deelnemen aan de processie als een dagje uit.
Vanuit Tilburg vertrok de groep destijds 's ochtends vroeg met de bus naar Waspik. Te voren ging mijn moeder dan van de Theresiaparochie - waar zij woonde - naar de Goirkestraat. Ene mevrouw Maas-Put regelde destijds het één en ander vanuit het Goirke: o.a. wie mee kon, wat je aan kreeg en wat je die dag moest doen. Oorspronkelijk kwam deze mevrouw ook van de wijk Theresia vandaan.
Tussen-de-middag werd er bij een boer in Waspik gegeten. Van daaruit werd er door een lange straat (de Carmelietenstraat) naar de Theresiakerk in Waspik gelopen. Dan volgde uiteraard de mis in de kerk en na afloop ging men weer gezamenlijk met de bus terug naar Tilburg.
De kinderen ervoeren in die tijd alleen de busrit op zich al als iets bijzonders.