Tilburg sociaal

  • Datering van de gebeurtenis: 2008

In het kader van UNESCO erfgoed, trokken leerlingen van het Koning Willem II College VWO 4, de stad in, op zoek naar Tilburgs erfgoed. De leerlingen moesten een foto maken van hetgeen zij de moeite van het bewaren waard vonden. Leraar Scholtes maakte er een ansichtkaart van.


De leerlingen van ansichtkaart 1 fotografeerden een viertal 'benkskes' ofwel 'socialsofas'. Deze zijn uniek voor Tilburg, zij werden immers bedacht door de Tilburgse theatermaakster Karin Bruers. Haar idee achter deze vrolijk gekleurde bankjes is om de wereld een beetje gezelliger te maken. De bankjes worden vormgegeven op talloze manieren, o.a. door schilderwerk, door mozaiek, door fotografie en zelfs van hoogovenbeton. Karin Bruers streeft naar 1000 bankjes in de stad! Het is de bedoeling dat de bankjes de sociale cohesie bevorderen en dat het bedrijfsleven een duit in het zakje doet om de socialsofas te financieren.

Ansichtkaart 2 toont ons afbeeldingen van Adje de Zwerver en een Duitser met een dikke buik met haren erop. De zwerver vraagt om een halve euro, de Duitser trekt zijn mes, snijdt een euro middendoor en wenst Adje 'Viel Erfolg'. Nu lijkt 'Adje de Zwerver' een samentrekking te zijn van meerdere Tilburgse begrippen anno 2008. Wordt hier ons nieuwe Adje bedoeld, de Tilburgse ster in oranje overhemd en witte sokken? Dit Adje is sinds kort bekend van TV-programma 'Mooi weer de leeuw' onder leiding van Paul de Leeuw. Tilburgs Adje heeft daarmee zoveel succes dat het vrijgekomen Midi-theater in Tilburg waarschijnlijk zijn nieuwe home gaat worden voor talloze humoristische optredens. Een ander Adje kent Tilburg ook, maar dan inderdaad als zwerver. Dit Adje loopt heel wat kilometers door de stad, roept hier en daar wel eens wat, maar vraagt echter nooit om een halve euro. Daarvoor moeten we naar een andere zwerver, die al jarenlang in de Heuvelstraat om geld vraagt. Enkele jaren geleden vroeg hij om een gulden. Sinds de invoering van de euro vraagt hij beleefd om een halve euro.

Een geheel andere vorm van sociaal Tilburg zijn de talloze café's en evenementen waaraan de makers van ansichtkaart 3 refereren. Zo lezen we: 'Tilburg zingt', 'Roze maandag'. Beide zijn typisch Tilburgse evenementen waarbij een grote massa samenkomt om gezamenlijk te zingen of de kermis te beleven. De café's zijn Café Brandpunt, Millertime, Zino, Blitz, Café Karel, The Gallery, Villa Fiesta, alle gelegen rondom de Heuvel, het Piusplein en de Korte Heuvel. Als laatste twee grote, nieuwe ontmoetingscentra: Popcentrum 013, gelegen in het Veemarktkwartier en Tilburgs allernieuwste aanwinst: 'Mustsee', een giga-bioscoop in het hartje van de stad.

Kortom, de interpretatie van deze leerlingen van het Koning Willem II College is dat Tilburgs erfgoed erg actueel is en zeer relevant voor de Tilburgse samenleving.

Media