Westpoint en Stadsheer, Tilburgs erfgoed?

  • Datering van het voorwerp: 2004 en 2007

Koning Willem II College organiseerde eind 2007 een project rondom UNESCO werelderfgoed. Mentoren van deze school vertaalden dit naar het Tilburgse erfgoed. Zo maakte VWO 4 onder leiding van hun mentor en tevens leraar geschiedenis, dhr. J. L. Scholtes, een aantal ansichtkaarten. De leerlingen maakten foto's, Scholtes maakte er ansichtkaarten van.

Enkele leerlingen kozen voor twee markante gebouwen in Tilburg, namelijk de Westpoint en de Stadsheer. De Westpoint in Tilburg, ontworpen door Margriet Eugelink, is inderdaad een markant gebouw als zijnde één van de hoogste woontorens van Nederland, met zijn hoogte van 143,1 meter. De flat heeft 156 appartementen, verdeeld over totaal 47 verdiepingen. De Westpoint staat op de hoek van de Hart van Brabantlaan en de Ringbaan West. Het rasterpatroon van de flat is door beeldend kunstenaar Herman Kuijer van kleur voorzien en gekleurde lichtbronnen zijn geplaatst tussen de verdiepingen. Vooral 's avonds is de Westpoint een markant onderdeel van de Tilburgse skyline. De Stadsheer is eveneens een hoge woontoren van 101 meter. Deze flat staat op de hoek van de Gasthuisring en de Spoorlaan, waarna deze overgaat in de Hart van Brabantlaan. De Stadsheer is in die zin bijzonder, omdat er aan de buitenkant talloze balkonnetjes hangen. Deze hebben een vierkante vorm en lijken op vogelkooitjes. In de Tilburgse volksmond wordt de Stadsheer dan ook de 'Vogelkooikes-flat'genoemd.

De Westpoint werd opgeleverd in 2004, de Stadsheer in 2007. Of deze hypermoderne gebouwen daarmee tot Tilburgs erfgoed gaan behoren, is nog maar de vraag. Wél is zeker dat de hedendaagse leerlingen zodanig onder de indruk zijn van beide gebouwen, dat zij ze op voorhand een plaats toekennen als Tilburgs, nee, 's werelds erfgoed!

Afb. 1, 3 en 4 Ansichtkaart met Westpoint

Afb. 2 Ansichtkaart met Stadsheer

Media