Pastoors en hun pastoriëen

  • Geboortedatum: 1900
  • Sterfdatum:

Restanten van het Rijkse Roomsche Leven

Pastoors en hun kapelaans bewoonden tot ver in de 20ste eeuw de vele pastoriëen en kloosters in Tilburg. Veel van hun kerken kregen in de jaren 60 en 70 al snel een andere bestemming: ateliers voor kunstenaars, appartementen, multi-functionele wijkcentra, etc etc. De bijbehorende pastorietuinen kregen ook vaak een andere bestemming: openbare tuin, volkstuin, of een kinderboerderij. Dat is bijvoorbeeld het geval met de pastorietuin van de nu nog voor de eredienst in gebruik zijn kerk in de Goirkestraat. (parochie De Bron)

Kerkibo: Een mooie Kinderboerderij met grote speeltuin (afb. 1), die bereikbaar is vanaf de Goirkestraat door het witte poortje en via de seniorenwoningen aan de Bisschop Bekkerslaan. Zeker een aanrader voor alle ouders en grootouders om daar eens met de kinderen danwel kleinkinderen naar toe te gaan. Een oase van rust, waar de komende lente zeker weer lammetjes en geitjes te bewonderen zijn.

MSC / Rooi Harten: De kapel van de Paters van de Rooi Harten aan de Bredaseweg (afb. 2) heeft ook een prachtige tuin, die af en toe voor bezoekers open staat. Veel paters waren missionarissen in verre oorden, andere - waaronder Pater Pim van Deenen - waren pastoor in een van de Tilburgse parochies. Ook deze tuin is de moeite van en bezoek waard.

foto's : Mieke-Nelie van der Heijden

Media