Het geheim van Tilburg

  • Datering van de gebeurtenis: Schrijfwedstrijd 2007

Dit verhaal werd ingezonden voor de schrijfwedstrijd 'De zomerse geheimen van Tilburg'. Deze wedstrijd is onderdeel van 'Tilburg Schrijft', een samenwerking van Cultuurmanifestatie Tilburg 2007 en OBT Midden Brabant.

Zo'n honderd jaar geleden zou het verhaal nog algemeen bekend zijn. De bron ervan moet gezocht worden in kringen van de toenmalige elite rond 1900: textielfabrikanten en enkele geestelijken. Daarna ontwaakte het spook van de gissingen. Gaandeweg werd het naar het rijk der fabelen verwezen. Na de oorlog verdween het uit de stad, maar rond de millenniumwisseling stak het de kop weer op: het geheim van Tilburg zou op waarheid berusten. Sterker nog, ergens ligt ‘het' nog steeds verborgen.
Wie dan ook, hoe dan ook, waar hebben we het hier over? Het houdt verband met Willem II, zoveel is zeker. De koning die in 1900 zo'n vijftig jaar geleden in Tilburg de laatste adem uitblies. Volgens de geschiedenisboekjes dan, want de legende wil dat hij hier helemaal niet was overleden. Hij zou naar vreemde landen getrokken zijn om daar zijn avontuurlijke leven te hervatten. En, nog opmerkelijker, hij bleef contact houden met zijn vrienden hier, met zijn dierbare stad, waar hij, in zijn eigen woorden, vrij heeft kunnen ademen. In aansluiting hierop deed het verhaal de ronde dat de lijkkist van Willem II eens geopend was. U raadt het al: die bleek leeg te zijn.
Maar ergens in de tweede helft van de negentiende eeuw zou de gewezen koning dan toch wel zeker gestorven zijn. Ook monarchen hebben niet het eeuwige leven. Dan steekt de priemende vraag op: waar dan wel? Alsnog hier? Hier in Tilburg? Is Willem II teruggekeerd om hier ten tweeden male te sterven? Ja, dat is het geheim.
De laatste die ervan wist, een van 's konings beste vrienden, zou het meegenomen hebben in zijn graf. Letterlijk wel te verstaan. Willem II is gestorven in Tilburg en... is hier gebleven.
De sleutel van het geheim bevindt zich in een van de grafkapellen die de stad rijk is. Deze kapel zou een tweede, geheime kelder hebben, onder de eerste waarin de familieleden rusten. Daar ligt koning Willem II, hij die zo geliefd was bij de Tilburgers. Slechts enkele intimi wisten ervan. Hij was voorgoed teruggekeerd naar zijn stad: "Hier adem ik vrij en voel ik mij gelukkig".